Fakta: Inbjudan

Så står det i inbjudan till gästerna (översatt från engelska):

"Välkommen att fira Investor 100 år med våra kärninvesteringar och andra vänner!

På ett festligt och avslappnat sätt på vårt eget Grand Hotel vill vi dela med oss av delar av vår historia, och ta en titt på våra framtida utmaningar och innovationer på temat innovation och genomslag.

Kvällen kommer att erbjuda spännande möten, mat och dryck, underhållning och musik fram till firandet av vårt århundrade vid midnatt! Festen fortsätter långt in på vårt andra århundrade."

De personliga inbjudningarna är ställda "till dig och din partner" och är undertecknade av Investors styrelseordförande Jacob Wallenberg och vd Johan Forssell.

Klädkoden är näst finast på festskalan: black tie (smoking/klänning, övers anm) med en gnutta innovation.

Fakta: Investor

Grundades 1916 av Stockholms enskilda bank.

Storägare i en rad börsnoterade bolag: Atlas Copco, ABB, SEB, Astra Zeneca, Wärtsilä, Ericsson, Sobi, Electrolux, Nasdaq, Saab och Husqvarna.

Investor har även ett betydande ägande i riskkapitalbolaget EQT.

I Investors bolag Patricia Industries finns en portfölj med ett antal helägda dotterföretag som Mölnlycke Health Care, Permobil, Aleris och 3 Skandinavien.

Investors substansvärde, bolagets nettoförmögenhet, uppgick till 259 miljarder kronor eller 339 kronor per aktie den 30 juni i år, enligt delårsrapporten som presenterades i juli.

Källa: Investor

Energi- och samordningsminister Ibrahim Baylan (S) tackade först ja till festen för både sig och sin partner. Nu får han gå dit ensam, i sällskap med finansminister Magdalena Andersson (S), näringsminister Mikael Damberg (S) och statsminister Stefan Löfven (S). Löfven är den ende som har frun med sig. Det anses, i det här fallet, vara lämpligt att också hon följer med, enligt statsrådsberedningen. Men inga andra respektive.

Tio miljoner

När TT i veckan började skriva om Wallenbergfamiljens Investor och dess hundraårsjubileum, ett kalas med 1 500 inbjudna som beräknas kosta omkring tio miljoner kronor, hade Baylan och forsknings- och högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) redan tackat ja, med partner. Men Hellmark Knutsson ändrade sig, enligt egen uppgift sedan regeringen samordnat vilka ministrar som skulle gå. Nu uppger Baylans pressekreterare att ministerns partner fått förhinder.

Rest frågor

Utslaget per person kostar festen uppemot 6 700 kronor. En fjärdedel av det utgörs av mingelmat, dryck och underhållning. Flera mutexperter har rest frågetecken om det lämpliga i att ministrar och höga statliga chefer, som generaldirektörer, låter sig bjudas. Investor är en maktfaktor genom sitt storägande i många av de stora börsbolagen och banken SEB.

En av dem som tackade ja för sig och frun var Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, vars myndighet bland annat har i uppgift att granska SEB.

Han ändrade sig dock i samband med att TT började publicera uppgifter om vilka som skulle närvara på festen. Det var av privata skäl dock, enligt myndighetens pressekreterare.