Fakta: Omröstningen

På torsdag folkomröstar britterna om huruvida landet ska stanna kvar i EU (bremain) eller om landet ska lämna EU (brexit).

Frågan som kommer att ställas till de röstberättigade väljarna över 18 år lyder: "Bör Storbritannien förbli medlem i Europeiska unionen eller lämna Europeiska unionen?".

Vallokalerna har öppet mellan 7 och 22, lokal tid. Valkommissionen har uppskattat att resultatet kommer att tillkännages runt "frukosttid" den 24 juni, alltså på midsommarafton.

Väljer Storbritannien brexit kommer man att förhandla fram nya avtal för samarbete och handel med EU, men ingen kan i dagsläget svara på hur de kommer att se ut.

Den konservativa politikern Sayeeda Warsi lämnar brexit-kampanjen, som vill att Storbritannien lämnar EU. Avhoppet är en reaktion mot lämna-sidans valaffisch inför torsdagens folkomröstning, som visar flyktingar och migranter på kö vid Sloveniens gräns med texten "Breaking point", bristningsgränsen.

– Är vi beredda att ljuga, sprida hat och främlingsfientlighet bara för att vinna en kampanj? För mig är det ett steg för långt, säger Warsi till tidningen The Times.

Jämnt i opinionen

Warsi har tidigare varit ordförande för det konservativa partiet och minister utan portfölj i David Camerons regering. Hon är den första kvinnliga muslim som varit minister i Storbritannien.

Opinionsmätningar visade på måndagen på ett ökat stöd för Camerons stanna-läger och enligt Financial Times sammanvägning är stödet nu lika stort för båda sidor, efter en tidigare övervikt för lämna-sidan. Vadslagningsbyråer höjde samtidigt sannolikheten för att britterna röstar för att stanna i EU, från runt 60 procent i fredags till nästan 75 procent på måndagen.

"Stanna med oss"

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk varnar för att ett utträde skulle innebära att hela västvärlden försvagas.

– Jag skulle vilja vädja till det brittiska folket å det europeiska folkets och ledarnas vägnar: Stanna med oss, säger Tusk under ett besök i Portugal.

EU måste nu ta tag i orsakerna till missnöjet med unionen, enligt Tusk.

– Vad än resultatet blir måste vi noga fundera över hur framtiden för unionen ska se ut. Vi vore korkade om vi struntade i en sådan varningssignal som EU-omröstningen, säger han enligt The Guardian.