Fakta: Bombdåd i Irak hittills i år

11 januari: Minst 12 personer dödades i en IS-attack mot en välbesökt marknad i Bagdad. Samtidigt dog ytterligare 20 personer i ett bombdåd mot ett café i huvudstaden.

28 februari: 33 personer dödades i en explosion på en marknad i Sadr-området. IS tog på sig dådet.

6 mars: Minst 61 personer dödades i ett IS-dåd, när en lastbil exploderade i en säkerhetskontroll vid en tillfart till staden Hilla.

25 mars: IS tog ansvar för en självmordsbombning under en prisceremoni efter en lokal fotbollsturnering. Minst 32 människor dog, många tonåringar och barn.

30 april: En bilbomb riktad mot shiamuslimska pilgrimer i ett område nära Bagdad dödade minst 23 människor.

1 maj: I en för IS sällsynt attack i shiadominerade södra Irak dödades minst 33 personer av två bilbomber i Samawa.

11 maj: IS tog på sig ansvaret för tre bilbomber i Bagdad, som dödade minst 94 människor.

12 maj: Minst 16 personer mördades på ett café i norra Bagdad, när IS-terrorister slog till med automatvapen och handgranater. När förövarna jagades sprängde flera av dem sig med bombbälten.

17 maj: Minst 48 människor dödades i en rad attacker, några av dem självmordsdåd, i Bagdad.

9 juni: Två självmordsbombare från IS dödade minst 18 personer vid en militärbas norr om Bagdad och vid en marknad i huvudstaden.

3 juli: Minst 130 människor dödades och flera hundra skadades när en lastbil fylld med sprängmedel exploderade i ett välbesökt shoppingområde i centrala Bagdad.

Källa: AFP

Dödssiffran har stigit stadigt efter terrordådet, som riktade sig mot ett shoppingområde i stadens centrala delar – välbesökt inför den kommande avslutningen av den muslimska fastemånaden Ramadan.

Enligt mediebolaget al-Jazira förväntas dödstalen stiga ytterligare, eftersom många offer för terrordådet tros ligga begravna under rasmassor. Ytterligare runt 200 människor rapporteras ha skadats i explosionen.

Tilltagit i rask takt

Bombdådet är ett i raden av blodiga attacker under våren och kommer en vecka efter att irakiska styrkor återtagit al-Fallujah, en stad fem mil väster om Bagdad som har varit ett av terrorrörelsens främsta fästen i Irak.

– Attackerna har tilltagit i rask takt sedan april. Framför allt innan al-Fallujah föll var det en rad stora dåd, säger Per Jönsson, Mellanösternkännare vid Utrikespolitiska institutet.

Strategin ser ut att vara enkel. Efter en rad bakslag och förlorade territorium vill IS tvinga bort de irakiska styrkorna från slagfältet. Efter att ha förlorat al-Fallujah är Mosul den enda irakiska staden som fortfarande står under terroristernas kontroll.

– Som mycket försvagade tar IS till självmordsbomberna i Bagdad för att pressa irakiska stridskrafter att stanna kvar i huvudstaden för att lugna och skydda civilbefolkningen, säger Per Jönsson.

Vill inte kritiseras

– De irakiska politikerna vill inte kritiseras av sina väljare. När befolkningen kräver att soldaterna ska komma tillbaka för att skydda dem är det inte lika lätt för politikerna att skicka dem för att krossa IS i Eufrat-dalgången.

Strategin ses också i både Syrien och Turkiet, där IS slagit till mot så kallade "mjuka mål" på centralorter.

– Man tar till det man har. Som man säger, terror är de svagas vapen, säger Per Jönsson.