Fakta: Tidigare dödliga skalv i Italien

I maj 2012 dödades omkring 25 personer när två jordbävningar inträffade i regionen Emilia-Romagna i norra Italien. Skalven, med magnituden 6 och 5,8, orsakade även skador för flera miljarder kronor.

I april 2009 drabbades staden L'Aquila i mellersta Italien av ett skalv med magnituden 6,3. Över 300 människor dog och tiotusentals förlorade sina hem. Dessutom förstördes många kulturminnen och historiska byggnader.

Under 1900-talet inträffade flera jordbävningskatastrofer där tusentals människor dödades. I november 1980 dödades över 2 900 personer av jordbävningar i de sydliga regionerna Kampanien och Basilicata.

Fakta: Jordbävningar

Både vulkanutbrott och jordbävningar beror på rörelser i jordens yttre delar. Jordskorpan är uppdelad i flera så kallade litosfärplattor. Plattorna ligger inte still, utan rör sig i förhållande till varandra. De kan röra sig mot varandra, längs med varandra och ifrån varandra och i samband med rörelserna uppstår jordbävningar.

De flesta jordbävningar inträffar där plattorna rör sig i förhållande till varandra. I Sverige, som ligger långt in på den eurasiatiska plattan, förekommer visserligen jordbävningar – men mycket svaga. Däremot är kraftiga jordbävningar vanliga i områden där plattorna kolliderar.

Några välkända områden där plattorna rör sig mot varandra är Nord- och Sydamerikas västkust, Himalaya, Turkiet och Japan.

Källa: SGU

– Vår stad finns inte längre, säger Sabrina på en svajig telefonlinje.

Hon arbetar på hotellet Centro dei due parchi i Pescara del Tronto i regionen Marche, där de första bekräftade dödsoffren fanns: ett äldre par vars hem kollapsade. Sabrina beskriver ett fullständigt kaos.

– Det är flera barn under rasmassorna och massor av ambulanser för bort skadade. Alla är beredda att hjälpa till att gräva, säger hon och berättar att man fortfarande känner av skalven.

Även i Amatrice gräver folk för att få fram människor från bråten, uppger Ansa. Skadade har förts till L'Aquila med helikopter och vissa har förts till Rom, skriver Corriere della Sera. Flera städer uppges ha förstörts och i Amatrice har hela huvudgatan rasat.

– Halva staden är borta, säger Amatrices borgmästare Sergio Pirozzi.

Svårnådda byar

Panikslagna människor flydde ut på gatorna i flera byar och städer direkt efter skalvet. Värst drabbade tros byarna Accumoli, Amatrice, Posta och Arquata del Tronto vara, säger räddningstjänstens talesperson Luca Cari till Reuters.

Trots att byarna ligger svåråtkomligt och flera av vägarna dit är förstörda är hjälp nu på plats, säger Tommaso Della Longa, talesman för det italienska Röda korset.

– Det är en dramatisk situation med flera byar som är helt förstörda. Vår prioritet är att hitta överlevande och att ta hand om de sårade. Men sedan kommer vi också att erbjuda psykologisk hjälp, för människor är chockade, säger han till TT.

Dessutom tror han att tusentals kommer att stå utan hem.

Kändes i Rom

Dödssiffran har skrivits upp under räddningsarbetets gång. Sent på kvällen meddelade civilförsvaret att minst 159 människor mist livet.

– Detta är inte slutliga siffror, tillade han.

Röda korset har över 200 volontärer som kommer att hjälpa till i räddningsinsatserna.

– Vi hoppas på att rädda många fler, säger Tommaso Della Longa.

Skalvet hade enligt USA:s mätmyndighet USGS en magnitud på 6,2, med centrum omkring 8 mil sydöst om Perugia. Det inträffade strax efter klockan halv fyra på morgonen, lokal tid, och kändes ända till Rom.

"Det var hemskt"

– Det var så kraftigt. Det kändes som om sängen gick över rummet av sig själv med oss ovanpå, säger Lina Mercantini i staden Ceselli till Reuters.

Olga Urbani, i den närbelägna staden Scheggino, säger:

– Gode gud, det var hemskt. Väggarna knakade och böcker föll ur hyllorna.

Svensk skadad

Enligt svenska utrikesdepartementet (UD) har en svensk skadats i skalvet.

– En svensk medborgare har fått lättare skador, säger Johan Tegel, tillförordnad presschef på UD.

UD har kännedom om ett fåtal svenskar som befinner sig i området.

– I nuläget är det inga personer som inte fått kontakt med anhöriga som hört av sig till oss. Vi har däremot fått lite samtal från svenskar som är på väg ner till området och har frågor.

UD räknar med att det finns cirka 20 000 svenskar i Italien just nu.

Sverige är berett att bistå Italien med hjälp i spåren av jordbävningen om landet så behöver, enligt statsminister Stefan Löfven.

– Det är en sorgens stund, sade Löfven till journalister i samband med regeringens budgetmöte på Harpsund.