Branden startade på Kilinto-fängelset redan i lördags, och inledningsvis meddelade regimen att endast en person mist livet. Lokala medier ska dock ha rapporterat om betydligt fler dödsoffer och att skottlossning hörts inifrån fängelset. På måndagen meddelade till slut myndigheterna att så många som 23 dödats, varav två i samband med att de försökte fly.

På Kilinto-fängelset sitter många politiska fångar, bland andra hålls den svensk-etiopiske läkaren och hjärtspecialisten Fikru Maru fängslad där. Han flyttades dock nyligen till ett sjukhus på grund av kollapsad lunga.

Hård regim

– Han är kvar på sjukhuset och kommer att vara kvar där tills vidare, säger Fikru Marus svenska advokat Hans Bagner till TT.

– Vad gäller oroligheterna på fängelset har jag bara fått andrahandsuppgifter som är lite olika, det har varit väldigt blandade uppgifter om antalet döda. Det är svårt att veta vad som gäller. Vi har försökt få fram uppgifter från UD, men de är väldigt återhållsamma.

Flera av de intagna är personer som har gripits i samband regeringskritiska protester.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har mer än 400 människor som varit inblandade regimkritiska protester dödats av säkerhetsstyrkor sedan i november förra året.

Väntar på dom

Fikru Maru har suttit i fängelse sedan han greps i maj 2013, anklagad för att ha mutat sig fri efter att ha fastnat i tullen med sjukhusutrustning avsedd för en klinik han drivit i Addis Abeba. Sedan dess har flera av misstankarna mot honom avskrivits men domen har skjutits upp flera gånger. Fikru Maru förnekar brott och hans försvarare hade väntat sig en friande dom till slut.

– Vi har försökt få UD att passa på att agera och få ett resultat av det som har pågått under 3,5 år och som kulminerade i att vi inte fick den dom som vi hade hoppats på för ett par veckor sedan. Sedan har det varit stiltje till de senaste dagarna, som ju har varit tämligen dramatiska, säger Hans Bagner.

Vad som orsakade helgens brand är inte känt.