Under söndagen svensk tid kom nya rapporter om tromber från södra USA, den här gången var det Texas som drabbades. I Garland nordost om Dallas omkom åtta personer när bilar blåste av vägar och bostäder raserades.

– Det är total förödelse, säger Pedro Barineau, talesperson för polisen i Garland.

Ytterligare tre personer omkom närmare Dallas centrum. Över 600 byggnadsverk förstördes eller skadades också av ovädret i Texas.

Tornado lyfte bilen

I delstaten Illinois drunknade tre vuxna och två barn när flodvatten svepte i väg deras bil.

Tidigare drabbade ovädren delstaterna Mississippi, Tennessee, Arkansas och Alabama, där totalt 18 personer omkom.

Två personer som tidigare rapporterats saknade efter en tornado i Benton, Mississippi hittades avlidna. En sjuårig pojke dog när en tornado lyfte och slungade iväg bilen han färdades i.

Över 600 byggnader har förstörts eller skadats i delstaten, där mer än 20 virvelstormar dragit fram.

I Tennessee har sex människor mist livet, medan myndigheterna i Arkansas och Alabama har rapporterat ett dödsfall vardera. I Alabama hittades en femåring död på lördagen, sedan en bil sveptes med av stigande flodvatten i fredags, rapporterar tv-kanalen WSFA. En 22-åring som också fanns i bilen saknas fortfarande.

Mer oväder

I Alabama och delar av Mississippi och Georgia har krisläge utlysts för att öppna för katastrofinsatser.

Även om det värsta regnandet verkar vara över i sydöstra USA så varnar vädertjänsten för att mer extremväder med regn och blåst är att vänta i centrala USA, i synnerhet i Arkansas och Missouri. Det finns risk för försenade flyg och översvämmade vägar när många ska resa hem efter julledigheten, rapporterar AFP.

Dessutom väntas kyla och snöoväder i västra Texas, New Mexico, Kansas och Oklahoma, rapporterar flera medier.