Fakta: Amerikanska universitetet i Afghanistan (AUAF)

Universitetet öppnade 2006.

På hemsidan beskrivs AUAF som Afghanistans enda privata och icke-vinstdrivande universitet i amerikansk stil och som undervisar enligt en amerikansk undervisningsplan.

AUAF har utbildningsprogram i bland annat engelska, företagsekonomi, informationsteknik och juridik.

1 700 studenter bedriver studier på hel- eller deltid vid universitetet.

Källa: Amerikanska universitetet i Afghanistan

Mängder av soldater spärrade av området, men vid 22-tiden på kvällen var det oklart vad som hade inträffat. CNN rapporterar att inrikesdepartementets talesman Siddiq Siddiqui säger att poliser har börjat söka efter angriparna på området.

Enligt The New York Times dödades en säkerhetsvakt i samband med angreppet, som pågick under flera timmar. Desperata studenter, som var fångade i sina klassrum under attacken, vädjade på Twitter om hjälp.

Anna-Karin Johansson, generalsekreterare i Svenska Afghanistankommittén, säger att det är ovanligt med attacker mot skolor och universitet i Afghanistan.

– Vi har inte sett något liknande tidigare, säger hon.

Johansson tror att lärosätet kan ha blivit ett mål eftersom det drivs med hjälp av amerikanskt bistånd.

– Pengarna kommer framför allt från (det amerikanska biståndsorganet) USAID och amerikanska ambassaden. Och amerikanska mål står högt på talibanernas lista för vad de vill skada i Afghanistan, säger hon.

Svenska Afghanistanskommitténs ordförande beskriver universitetet som populärt bland unga Kabulbor som "är lite mer framåt".

– Det har ganska hög status att ha en examen därifrån. Men det är också kontroversiellt att det finns ett universitet i Afghanistan som till stor del finansieras med amerikanska pengar.