I mars i år visade en lungröntgen vid Skånes universitetsjukhus, SUS, i Malmö att Mirsad Dzelics lymfkörtlar hade förstorats. Men i stället för att få fler undersökningar skickades han hem. På utskrivningspappret som läkaren undertecknat står det att alla provsvar är normala, inklusive röntgen.

►LÄS MER: Jag hade fest för alla mina vänner – nu ska jag planera min begravning

”Du har under vårdtiden genomgått en röntgen av lungorna. Denna undersökning var normal”, står det i handlingarna som Metro tagit del av.

I september, ett halvår senare, diagnosticerades Mirsad med lungcancer. Han hade då varit på akuten och vårdcentralen flera gånger, men hela tiden avfärdats på grund av beskrivningen ovan.

– Det sorgliga är inte bara den första missen, utan alla gånger efter mars då ingen på akuten valt att gå in och titta på röntgen igen. Bara på grund av att dessa två läkare skrivit under på att lungorna är normala, säger Nina Dzelic, Mirsads dotter.

►LÄS MER: Psykologen: Så kan du hantera ett cancersbesked

Han är nu inlagd och behandlas på lungavdelningen. Någon operation är inte möjlig eftersom en tumör sitter så centralt mellan lungorna. Under de senaste dagarna har hans tillstånd försämrats kraftigt. En läkare har gett beskedet att Mirsad kanske bara har månader, i värsta fall veckor, kvar att leva.

– Det som gör mest ont för mig som dotter är hur många gånger pappa ringde och jag skällde ut honom för att jag inte orkade med. Jag orkade inte en hundrade gång på akuten och jag sa ”jag kan inte spendera timmar på akuten med dig när de säger att det inte är något fel”. Då sa han ”Okej Nina” och så lät han det gå två dagar och ringde igen, och grät för att han hade så ont.

►LÄS MER: Cancer i siffror

Hon har nu gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. På SUS har fallet anmälts internt, och hur det kunnat bli så fel vill sjukhuset inte svara på, eftersom det pågår en utredning.

– Det är precis i början av en utredning och under den tiden kan vi inte uttala oss om själva händelsen, säger Görel Karlsson, presskommunikatör vid SUS, till Metro.

► LÄS MER: Dubbelt så många cancersjuka 2040

Så står det i journalerna

Ur röntgenundersökningen, den 17/3 2016:

”Sedan föregående undersökning har det tillkommit något förstorade lunghilus område bilateralt som skulle kunna passa med hilär lymfadenopati”.

Ur utskrivningsinformationen, den 22/3 2016: 

”Vi har tagit många prover och alla övriga prover har hitintills utfallit normala men alla provsvar har dock ännu inte blivit färdiga. Du har under vårdtiden genomgått en röntgen av lungorna. Denna undersökning var normal.”

Så skriver en lungspecialist och överläkare som fått läsa röntgenutlåtandet till Metro:

”Det är inte normalt utan man bör skicka remiss till lungspecialist som sedan gör bedömning om man ska starta utredning eller bara vänta och ta en ny röntgen efter en tid för att se om körtlarna tillvuxit/ minskat eller är oförändrade i storlek.”

Sedan röntgenundersökningen i mars har Mirsad Dzelic uppsökt vårdcentral, sjukgymnast och akuten 21 gånger innan han fick diagnosen i augusti. Men han började söka vård för sina problem redan i oktober 2015.

Hit kan du skänka pengar till cancerforskningen

Hos Cancerfonden kan du bli både månadsgivare och skänka enskilda gåvor. Bankgiro 901-9514. Gå in på Cancerfonden.se eller ring 020 - 59 59 59.

Även hos Barncancerfonden kan du bli månadsgivare eller skänka engångsbelopp. Skänk pengar via Barncancerfonden.se eller ring 020 - 90 20 90