Fakta: Påvens besök i Sverige

Påve Franciskus landar den 31 oktober klockan 11.00 på Malmö airport och får där ett officiellt välkomnande av statsminister Stefan Löfven. Därefter ska han träffa kungaparet i Lund.

På eftermiddagen medverkar han först i en ekumenisk gudstjänst i Lunds domkyrka för inbjudna gäster. Den direktsänds av SVT och kommer att kunna följas via skärmar på stan i Lund. På eftermiddagen hålls även ett fyra timmar långt ekumeniskt arrangemang i Malmö arena. Först kan besökarna via länk följa gudstjänsten i Lund, sedan blir det artistuppträdanden med mera. Mot slutet anländer påven tillsammans med bland andra Lutherska världsförbundets ordförande, biskop Munib Younan.

Tisdagen den 1 november klockan 9.30 firar påven katolsk mässa på Swedbank stadion i Malmö. Klockan 12.30 är det officiellt avsked på Malmö airport.

Källa: Katolska kyrkan i Sverige

Somrig stråhatt och tjusigt pärlhalsband. Slips och kostym. Fotografiet i träramen på köksbordet visar ett uppklätt och lyckligt par som står framför Johannes Paulus II i Rom. Nu har det gått tolv år, men minnet från den högtidliga stunden är starkt.

– Jag var gravid i åttonde månaden och vi hade absolut inga planer på att resa någonstans, men när man får erbjudandet att möta påven så säger man inte nej, säger Sara Fredestad.

Paret gav ut en svensk bok med texter av den dåvarande påven och fick därför frågan om att träffa honom. Några minuter stod de där på Petrusplatsen – gick ned på knä och kysste påvens ring, som katoliker ofta gör vid mötet.

– Så nära kommer man sällan en påve, säger Thomas Fredestad.

Med 26 år på påveämbetet – från 1978 till 2005 – är Johannes Paulus II lite extra speciell för paret.

– Han var ju påve under hela vår uppväxt, säger han.

– När Johannes Paulus II dog tänkte man "oj, hur ska det gå?". Men en påve är alltid en viktig person som man enkelt odlar kärlek till, säger hon och beskriver hur påvarna kompletterar varandra.

"Jätteförvånade"

Tre påvar har de upplevt genom åren. Som 14-åring var Thomas Fredestad på borggården i Vadstena när Johannes Paulus II gästade Sverige – det hittills enda påvebesöket i landet.

– Jag stod en och en halv meter ifrån och viftade med händerna när han gick förbi. Det var en mäktig känsla.

På handens fem fingrar kan nu familjen Fredestad i Ängelholm räkna dagarna inför nästa stora ögonblick: Franciskus besök i Lund och Malmö, påvebesök nummer två på svensk mark.

– Sociala medier exploderade när nyheten kom i januari. Vi blev jätteförvånade, och så till Skåne dessutom, säger Sara Fredestad.

Men glädjebeskedet gav också lite bekymmer. Snabbt stod det klart att påvens Sverigebesök – för att uppmärksamma 500-årsminnet av reformationen tillsammans med både lutheraner och katoliker – skulle innehålla ekumeniska inslag som möte och gudstjänst. Men mässa då? Först saknades info.

– Jag visste inte riktigt var jag skulle ta vägen med glädjen. För oss katoliker hade det varit absurt om påven kom till Sverige utan att fira mässa med oss, säger Sara Fredestad.

Firar mässa

Programmet föll allt mer på plats och snart kom beskedet: Påvens Sverigebesök förlängs. Den 1 november sitter familjen Fredestad på Swedbank stadion, med varm choklad, och firar mässa med påven under bar vinterhimmel.

– Det blir helt klart speciellt att se påven i Skåne. Och vi kan visa barnen att de är långt ifrån ensamma om en gudstro, säger Sara Fredestad.

Mässorna präglas ofta av en upprymd stämning, berättar Sara Fredestad. Hon förklarar att det blir spännande att höra vad Franciskus kommer att säga om kristendomen i Sverige.

– Supersekulariserade norra Europa är ju inte hans främsta erfarenhetsområde. Men han är en man av dialog, väldigt utmanande och inte rädd för att befinna sig i ett spänningsfält.

Var påven ska tillbringa natten hålls hemligt. Men det finns sovplats hos familjen Fredestad, berättar paret med glimten i ögat.

– Vi har erbjudit vårt gästrum, men ännu inte fått något svar.