Det var vid tiotiden på lördagsförmiddagen som larmet kom om att ett planerat asylboende stod i brand. Enligt polisen är det flera byggnader som eldhärjats, ett hus ska vara helt nedbrunnet.

– För närvarande är brandorsaken oklar men det finns misstankar om att det kan vara anlagt. Vi har inlett en förundersökning gällande mordbrand, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i Västra Götaland.

Sova i receptionen

Det råder stor brist på boende för de asylsökande som kommer till Sverige. De senaste dagarna har bland annat nödlösningar som att låta människor sova i receptionen vid Migrationsverkets kontor i Norrköping krävts.

– Den här branden försvårar arbetet med att hitta tak över huvudet för de människor som kommer till Sverige. Vi försöker varje dag, timma för timma, hitta till fälliga lösningar, nödlösningar, där man får bo någon natt här och där, säger Johanna Uhr, presskommunikatör.

Rasistiska anslag

Tidigare i natt misstänks en man i tjugoårsåldern ha vandaliserat ett asylboende i Tranås kommun. Han har anmälts för skadegörelse och hets mot folkgrupp. Han misstänks både ha krossat fönsterrutor och placerat anslag med rasistiska förtecken utanför boendet.

Vittnen kontaktade polis, som hittade mannen i anslutning till Migrationsverkets boende. Han har inte gripits, men ärendet kommer enligt polisen i Jönköpings län att utredas vidare.