Nordeas hemsida gick ner på lördagsförmiddagen, men kom igång igen efter några timmar.

– Vi arbetar för att undersöka vidare vad detta berodde på, säger Nordeas pressekreterare Petter Larsson till TT.

En person gick efter attacken mot Swedbank på fredagen ut på Twitter och krävde pengar av banken – och hotade därefter med en likadan attack mot Nordea. Nu hävdar personen att pengarna betalats ut, men det förnekas av Swedbank.

– Vi fick via Twitter en begäran om pengar för att attacken skulle upphöra. Men vi betalade såklart inte, utan vi har polisanmält personen som står bakom det här, säger Claes Warrén, Swedbanks informationschef.

Swedbank planerar att effektivisera sitt försvar mot den här typen av cyberattacker.

– Det var en lite ny typ av attack den här gången, vilket gjorde att det tog lite längre tid för oss än vad vi hade hoppats på att få igång motåtgärderna, säger Claes Warrén.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) följer utvecklingen. Attacken mot Swedbank ska vara så kallade överbelastningsattacker som innebär att bankens servar bombarderas med en stor mängd data, som slår ut systemen.

– Det visar på hur enkelt det är att utföra den här typen av attacker när en person kan lyckas sänka två banker, säger Robert Jonsson, ställföreträdande chef för Cert, MSB:s enhet för cybersäkerhet.

TT: Tar man problematiken på allvar?

– Jag vet att bankerna arbetar väldigt hårt med säkerhet, men uppenbarligen finns det mer de kan göra, säger Robert Jonsson.

Om allvaret i attackerna säger han:

– Skulle det pågå en längre tid kan det bli väldigt allvarligt om folk inte kommer åt sina bankkonton.

MSB ska följa upp händelserna.

– Vi kommer ta kontakt med bankerna för att höra hur allvarligt de ser på det här och om de lärt sig något som vi kan ta med oss till andra som riskerar hamna i samma situation, säger Robert Jonsson.