Fakta: Terrordåden i Bryssel

Vid åttatiden på morgonen den 22 mars exploderade en bomb vid incheckningsdiskarna i avgångsterminalen på Bryssels internationella flygplats Zaventem. Strax därefter skakade en andra explosion flygplatsen.

En dryg timme senare skedde en explosion på ett tåg vid tunnelbanestationen Maalbeek, som ligger alldeles intill EU-kommissionens högkvarter.

Minst 35 människor dödades och omkring 300 skadades i de båda attackerna, som extremistgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig, och som utfördes av självmordsbombare.

Den man som släppts har i medierna kallats Faycal C och rapporterats vara den tredje mannen – klädd i vit jacka och hatt – som syns på övervakningsbilder från flygplatsen Zaventem intill de två självmordsbombarna innan sprängladdningarna exploderade där. I helgen anklagades han officiellt för inblandning i dåden, men utredningen har alltså inte styrkt detta.

– Utredare har fastslagit att han inte var mannen i hatten, säger en källa nära utredningen enligt AFP.

Samtidigt har åklagarna släppt nya bilder på mannen i hatt, eftersom de behöver hjälp med identifieringen av mannen som ännu tycks vara på fri fot. Hans bomb utlöstes inte under attentatet.

Ytterligare tre män, som gripits under helgens polisräder i Bryssel och i städerna Mechelen och Duffel, har formellt anklagats för att ingå i en terrorgrupp. En fjärde man som greps samtidigt har släppts.

"Ammunition och droger"

På söndagen greps även en 32-årig man i Rotterdam i Nederländerna, misstänkt för att ha planerat en attack i Frankrike på uppdrag av extremistgruppen Islamiska staten (IS).

– Under husrannsakan beslagtog vi telefoner, sim-kort, hårddiskar, kontanter, ammunition och droger, säger Wim de Bruin, talesperson för åklagaren.

Han tros ha planerat attacken tillsammans med den 34-årige fransmannen Reda Kriket, som greps i Paris förra veckan. I samband med gripandet hittades automatvapen och sprängämnen. Två män är sedan tidigare gripna i Belgien, misstänkta för delaktighet i dessa terrorplaner – däribland en man som sköts i benet i samband med gripandet i Bryssel i fredags.

35 döda

Förutom de tre självmordsbombarna dödades 31 människor vid attackerna på flygplatsen och i tunnelbanan i tisdags. Nu har ytterligare fyra avlidit på sjukhus, säger hälsominister Maggie De Block.

Av de 35 döda har 28 identifierats. Omkring hälften är belgiska medborgare, och två är svenskar. Ytterligare dödsoffer kommer från USA, Nederländerna, Frankrike, Tyskland, Italien, Storbritannien och Kina.

Experter försöker identifiera åtminstone ytterligare tre döda och väntar på svar från dna-tester. Enligt ett tidigare uttalande skadades 340 personer från 19 länder i de två attentaten. 101 offer vårdas fortfarande på sjukhus, 62 av dem på intensiven och många med svåra brännskador.