Det känns som om man backat bandet igen. Med massor av journalister och poliser här utanför.

Lena Svedung, ägare till det kafé där 17-åriga Lisa Holm jobbade, om att Skaraborgs tingsrätt gjorde syn på brottsplatsen.

Fakta: Rättegången

Rättegången i Lisa Holm-fallet beräknas pågå i fyra dagar i Skaraborgs tingsrätt i Skövde.

Onsdag 28/10: Åklagarens sakframställan samt syn på det område där mordet ska ha ägt rum på Kinnekulle.

Torsdag 29/10: Målsägandeförhör, i det här fallet med Lisa Holms far. Därefter förhör med den misstänkte 35-åringen. Mannens hustru och yngre bror skulle också förhöras men båda har nyttjat rätten att slippa vittna mot nära anhörig. Dessutom flera vittnesförhör med bland annat arbetskollegor till Lisa Holm samt personer som befunnit sig i det aktuella området vid tiden för mordet.

Måndag 2/11: Vittnesförhör med bland annat personer från Missing People, grannar och arbetskamrater till 35-åringen samt kriminaltekniker, rättsläkare och en expert från polisens gärningsmannaprofilgrupp.

Tisdag 3/11: Personalia kring 35-åringens personliga förhållanden samt slutanföranden från vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm och advokat Inger Rönnbäck.

Fakta: Detta har hänt

7 juni: Lisa Holm försvinner när hon ska åka hem från jobbet på ett kafé i byn Blomberg på Kinnekulle.

8 juni: Polisen har inlett en stor sökinsats, där man efter ett par dagar tar hjälp av Missing People.

12 juni: Tre personer, två bröder och en kvinna som är gift med en av dem, förhörs om försvinnandet. En kropp hittas i sökområdet.

13 juni: Polisen bekräftar att det är Lisa Holm som hittats död. De tre som hämtats till förhör anhålls.

16 juni: Männen häktas i Skaraborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för mord, den högre misstankegraden. Kvinnan häktas, skäligen misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

23 juni: Kvinnan släpps.

30 juni: Den yngre brodern släpps. Samtidigt har misstankarna stärkts mot den äldre brodern, en 35-åring, och åklagaren begär honom omhäktad.

7 juli: Lisa Holm begravs i Säters kyrka utanför Skövde.

Juli-oktober: Det avslöjas att flera fynd gjorts, bland annat har hennes hjälm, handskar jacka och örhängen hittats. Dna-analyser visar att 35-åringens blod påträffats på Lisa Holms kläder. Åklagaren begär åtalsförlängning sju gånger.

23 oktober: Åtal väcks mot den misstänkte.

28 oktober: Rättegången inleds.

Bevakad av ett stort antal poliser transporterades 35-åringen under onsdagen till Blomberg på Kinnekulle där sökandet efter flickan pågick i juni. Nu skulle tingsrätten ha syn på brottsplatsen.

– Det känns som om man backat bandet igen. Med massor av journalister och poliser här utanför, säger Lena Svedung, ägare till det kafé där 17-åriga Lisa Holm jobbade.

Blommor och ljus finns fortfarande intill kafeét för att hedra minnet av Lisa Holm.

När följet från tingsrätten parkerade där Lisa Holm ställde sin moped, det som skulle bli hennes sista arbetsdag, valde 35-åringen att stanna kvar i Kriminalvårdens fordon.

Inne i ladan

Däremot gick han in i ladan, tvärsöver vägen. Det var där som mordet skedde enligt den sakframställan som vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholm tidigare på dagen lade fram i Skaraborgs tingsrätt. Enligt åklagaren finns en rad indicier som binder 35-åringen vid brottet. Allt från att han saknar alibi, till flertalet dna- och blodspår och vittnesuppgifter.

– Lisa Holm har berövats livet genom hängning orsakad av en annan person, förklarade åklagaren och anser att 35-åringen har gjort sig skyldig till mord.

I ladan på Blomberg har utredarna bland annat hittat sperma på väggarna i ett rum med ett fönster som vetter mot kaféets ingång. Det finns också dna-spår av Lisa Holm och den misstänkte på snörstumpar som är av samma sort som det som fanns runt flickans hals. Likaså har dna från 35-åringen påträffats på både in- och utsidan av Lisa Holms kläder.

17-åringens mun och näsa var tejpad och hon var delvis avklädd när hon påträffades intryckt i ett smalt klädskåp i en arbetsbod på gården Martorp, några kilometer från ladan, men det finns inga spår av sexuella övergrepp.

Sexuella motiv

Men mordet har föregåtts av sexuella motiv, hävdade Lars-Göran Wennerholm när åtalet lämnades in.

35-åringen förnekar alla anklagelser. Hans försvarare, advokat Inger Rönnbäck, anser att det finns en rad oklarheter i förundersökningen och att andra personer i utredningen har hanterats slapphänt. Hon pekade istället på möjligheten att det kan handla om andra gärningsmän – inte minst 35-åringens bror som ett tag var misstänkt för medhjälp men senare släppts och nu inte ens kommer till rättegången.

Rönnbäck har i sista minuten kallat in flera egna vittnen och rättegången förlängs därmed, rapporterar Aftonbladet. Vittnena kommer att höras på fredag, enligt lagmannen Anna-Karin Lundberg.

– De är väl ett tiotal vittnen någonting. De finns med i förundersökningen allihop, utom ett par experter. Det behövs något från vår sida i och med att det är så massivt från andra hållet, säger Rönnbäck till TT.

Enligt familjen Holms målsägarbiträde Tore Brandtler har det hittas porr i 35-åringens dator som har likhet med fallet, det vill säga kvinnor som bundits. Men Inger Rönnbäck hävdar att den typen av filmer istället har hittats i broderns dator.

Åklagaren reagerade kraftigt på Rönnbäcks uttalande om brodern.

– Det är näst intill förtal, säger Wennerholm och ifrågasätter hur han och advokaten kan ha så olika bilder av förhören.