Fakta: Mordet i Hörby

På eftermiddagen den 9 december 1993 rånade två maskerade män två banker i Hörby. Rånarna ska ha kommit över närmare 340 000 kronor.

Ytterligare en person kan ha vaktat flyktbilen.

Männen var tungt beväpnade med bland annat automatvapen, pistol och handgranat.

Samtidigt som rånarna flydde åkte sexårige Emil bil tillsammans med sin pappa Kenneth Rittbo. Rånarbilen snuddade Kenneths bil och han följde efter. En av rånarna sköt tre skott med automatvapnet och Emil dödades.

Flyktbilen, som hade stulits i Malmö, hittades senare utanför Hörby och utanför Hässleholm låg delar av vapnen uppeldade i skogen.

På automatvapnet kunde polisen säkra delar av ett avtryck från en handflata.

Mordet väckte även avsky inom kriminella grupperingar och under åren har polisen fått tips från kriminella.

Källa: Polisen och tidningen Misstänkt

Den 57-årige mannen greps under måndagen misstänkt för mordet på Emil Rittbo i Hörby 1993. Nu har han släppts.

– Det har hållits långtgående förhör med mannen och när jag tittat på förhören har jag gjort bedömningen att misstankarna mot mannen inte har stärkts. Det har inte funnits skäl att begära honom häktad, säger åklagare Pernilla Trimmel, till TT.

Långa förhör

Mannen har förhörts i omkring tio timmar och han har hela tiden nekat till brott. Emil Rittbo sköts ihjäl av rånare, och polisen har tidigare bekräftat att de på en del av det upphittade mordvapnet säkrats delar av ett handflateavtryck. Någon sådan bevisning ska dock inte ha presenterats under förhören med 57-åringen.

– Om man hade haft ett vapen med fingeravtryck på så hade man naturligtvis presenterat det, och då hade man hamnat i en helt annan situation. Min klient har inte fått sig presenterat någon form av teknisk bevisning, säger advokat Lars Engstrand, som försvarar mannen, till TT.

Vidare är det enligt advokaten oklart om 57-åringen ens befann sig i Skåne vid tiden för mordet.

– Det förtäljer inte historien. Han tror inte det, han vet inte. Det är 22 år sedan, säger Lars Engstrand.

Analyserar material

Kommissarie Börje Sjöholm vid polisen i Skåne, som har arbetat länge med fallet, är besviken.

– Det är klart att vi hade hoppats få fram mer. Vi ska nu gå igenom förhören och sen är det säkert så att vi får hålla nya förhör med honom.

TT: När kommer de nya förhören eventuellt att hållas?

– Kanske om några veckor.

57-åringen är fortfarande skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden, för mord och mordförsök. Mordförsöket rör Emil Rittbos pappa Kenneth som rånaren sköt mot men inte träffade.