Fakta: Detta har hänt

Tjugofyra fönsterrutor krossades på Grönkullaskolan i Alvesta under söndagskvällen. Under måndagen hölls skolan stängd, men den planeras att öppna som vanligt på tisdagen.

Polisen utesluter inte att det finns en koppling mellan skolans hantering av en misstänkt våldtäkt av barn på skolan den 17 oktober och skadegörelsen. Övergreppet ska ha begåtts utanför skoltid och både brottsoffer och misstänkt gärningsman är under 15 år. Ingen av dem går kvar på skolan.

I fredags fick anställda vid skolan motta hot via sociala medier och telefon. Polisanmälningar, med flera målsägande, om olaga hot, förolämpningar och förtal har upprättats.

Lördagen den 17 oktober misstänks en elev ha begått en våldtäkt mot en annan elev på Grönkullaskolan utanför skoltid. Båda är under 15 år.

– Där var brottsmisstanken såpass allvarlig så där fann jag skäl att inleda en utredning mot barn, säger kammaråklagare Anna-Karin von Schoultz till TT.

Initialt fanns ytterligare en anmälan om sexuella övergrepp med en annan utpekad och ett annat offer, båda minderåriga. Åklagaren ansåg dock att brottsmisstanken inte var tillräckligt allvarlig för att påbörja en utredning mot ett barn.

– Den anmälan är helt avskriven, säger von Schultz.

I fredags fick anställda vid skolan ta emot hot via sociala medier och telefon. På söndagskvällen krossades 24 fönsterrutor på skolan och under måndagen hölls den stängd. Polisen utesluter inte att det finns ett samband mellan händelserna och skolans hantering av den misstänkta våldtäkten.

– Vi har ingenting som säger att det är så, men vi måste se de händelser vi har nu som ett paket för att se om det finns några gemensamma nämnare, säger Robert Loeffel, informationsansvarig vid Kronobergspolisen, till TT.