Fakta: Brutala våldsdåd i Bangladesh

Fler än 40 brutala våldsdåd har skakat Bangladesh sedan början av 2015.

Ett flertal dödliga attacker har riktats mot religiösa minoriteter, sekulära och hbtq-aktivister, ofta utförda av personer beväpnade med machete.

Sedan februari förra året har fler än 30 människor i Bangladesh mördats i vad som misstänks vara dåd av islamistiska extremistgrupper, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Terrorgruppen IS har tagit på sig 21 av dessa, medan al-Qaida sagt sig ligga bakom flera andra, hävdar organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.

Regeringen i Dhaka har kategoriskt förnekat att IS eller al-Qaida är inblandade och lägger i stället skulden på inhemska terrorister.

Säkerhetsstyrkorna slog till mot restaurangen i lördags morse efter ett utdraget gisslandrama. 20 i gisslan hittades mördade och två av poliserna miste livet under räden liksom sex av de sju gisslantagarna. En misstänkt greps.

Terrorgruppen IS uppgav att den låg bakom attacken, men uppgiften förnekades av Bangladeshs regering.

Informationsminister Hasanul Haq Inu säger att "en majoritet av pojkarna som angrep restaurangen" kom från goda skolor och välbeställda familjer.

En av pappa till en av de misstänkta berättar att det inte fanns något som tydde på sonens planer.

– Jag är mållös av chocken och överraskningen, säger pappan som har en framträdande roll i Bangladesh olympiska kommitté.

En annan pappa säger att han fruktar att sonen – som gått på en elitskola i Dhaka – "kan ha blivit hjärntvättad".

Bedömare säger att de misstänkas bakgrund kan ha gjort att de lättare för dem att smälta in i diplomatkvarteren där angreppet genomfördes. Tidigare har man trott att de misstänkta var fattiga män, men det verkar bara gälla en av de sju.