De tre kvinnorna greps i torsdags och misstänks ha förberett en attack mot järnvägsstationen Gare de Lyon i sydöstra Paris, ett dåd som var tänkt att äga rum samma dag som de greps enligt en talesperson för det franska inrikesdepartementet.

– De här tre kvinnorna, 39, 23 och 19 år gamla, har radikaliserats, var fanatiska och förberedde sannolikt en nära förestående fientlig handling, sade Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve i ett uttalande.

Kopplingar till prästmord

Enligt honom hade 19-åringen knivhuggit en polis innan hon sköts och skadades vid gripandet i Boussy-Saint-Antoine. En källa med insyn i utredningen säger att hon hade svurit trohet till IS, och åklagare uppger att de tre fick order av syriska IS-grupper.

– De blev styrda av personer som tillhör IS i Syrien, säger antiterroråklagaren François Molins.

Molins kopplar även ihop en av kvinnorna med två jihadister som utförde mord i somras. Hon var flickvän till Larossi Abballa, som dödade en polis och hans sambo i en Parisförort i juni innan han själv sköts till döds av polis. Åklagaren säger även att hon haft samröre med Adel Kermiche, som skar halsen av en äldre präst i Normandie i juli. Också han sköts till döds av polisen.

Ytterligare gripanden

Även pojkvännen till en av de tre kvinnorna greps sent i torsdags och han var känd sedan tidigare för att ha kopplingar till islamistiska grupper.

Sedan tidigare var fyra personer – två bröder och deras flickvänner – gripna misstänkta för att ha kopplingar till en övergiven Peugeot med gastuber som hittades ett par hundra meter från katedralen Notre Dame i Paris. Det första paret har suttit frihetsberövat sedan i tisdags och är känt av fransk säkerhetstjänst för att ha kopplingar till radikala islamister.

19-åringen är dotter till bilägaren. Även bilägaren var känd av franska myndigheter sedan tidigare för att ha spridit islamistiska budskap. Han greps i tisdags, men släpptes senare samma dag.