Fakta: Mutar Muthanna Majid

Mutar Muthanna Majid pekades i ett meddelande som skickades ut till yttre poliser i tjänst ut som ansluten till terrororganisationen Islamiska staten (IS).

Enligt Expressen har han rest från Irak och Syrien till Tyskland och sedan vidare till Sverige.

Mannen är irakisk medborgare, enligt uppgifter till Aftonbladet. Enligt "en myndighetskälla" har han stridit för IS i Syrien.

SVT har uppgett att mannen är i 25-årsåldern och har någon form av koppling till Sverige.

Säpo har inte velat kommentera dessa uppgifter.

Misstankarna mot mannen avskrevs den 22/11 2015. Här motiverar Eric Ljunggren, ansvarig utgivare på Metro, beslutet att publicera hans namn.

LÄS MER: Därför publicerade Metro namnet på den tidigare terrormisstänkta 22-åringen

Mutar Muthanna Majid, som varit anhållen i sin frånvaro sedan i tisdags misstänkt för förberedelse till terroristbrott, greps på torsdagskvällen

– Det har gått lugnt tillväga. Nu planeras förhör med personen. Tillslaget är genomfört med stöd av polismyndigheten, säger Säpos presschef Sirpa Franzén:

Den efterlyste var den ende som greps vid tillslaget.

TT: Är fler intagna till förhör?

– Jag kan inte gå in på vilka fler utredningsåtgärder som vidtagits. Det är flera åtgärder som kvarstår och det råder förundersökningssekretess, säger Sirpa Franzén.

Säpo uppger inte hur mannen hittades.

– Men det har varit ett gediget polisarbete, Säkerhetspolisen i samarbete med polismyndigheten, som har lett till det här gripandet, säger Sirpa Franzén.

Greps vid asylboende

Mutar Muthanna Majid greps vid ett asylboende i centrala Boliden.

Flera vittnen säger till Aftonbladet att den gripne bott i lägenheten i minst tre veckor.

– Han bodde i lägenheten ovanför mig, han har bott där i säkert tre-fyra veckor, säger en granne till tidningen.

Många boende i närheten märkte av den stora polisinsatsen. Anne-Louice Waller bor på samma gata och upptäckte vid 17.30-tiden hur polisbilar började köra omkring i området.

– Det var massor av poliser, säger hon till TT.

Ett vittne uppger för norran.se att han sett en man springa ut på en balkong där han blev övermannad. Vittnet bor på samma innergård, mittemot huset där mannen greps.

– Polisen kom in och skrek "polis, polis!" uppger han för tidningen.

Efter gripandet har polishuset i Skellefteå spärrats av.

– Avspärrningarna av polishuset i Skellefteå hänger samman med insatsen i Boliden, säger Peder Jonsson på Västerbottenpolisen till Aftonbladet.

"Stor framgång"

Hans Brun, forskare inom kontraterrorism, säger att gripandet är en stor framgång för både den öppna polisen och Säpo.

– De har jobbat snabbt och effektivt, väldigt professionellt och med stor tydlighet, säger Brun efter gripandet.

Han påpekar också att inga uppgifter finns om att någon har skadats vid ingripandet.

– Bara det är ju en fantastisk bedrift med tanke på typen av gärningsmän. Det här kommer ju också att underlätta utredningen väldigt mycket, eftersom man kan förhöra honom, säger Brun.

Enligt Hans Brun kan bilden av den misstänkte som publicerats i medier ha lett fram till gripandet.

– Det finns nog vissa situationer där allmänheten kan vara till viss nytta, säger Hans Brun.

Hotnivån oförändrad

Statsminister Stefan Löfven (S) kallar gripandet "glädjande".

"Säkerhetspolisens arbete är långsiktigt och mycket arbete återstår. Jag imponeras av snabbheten med vilken man har funnit och gripit den eftersökta, säger Löfven i ett skriftligt uttalande.

Under onsdagen höjde Säpo terrorhotnivån i Sverige och säkerhetspolischef Anders Thornberg gick ut med att de jagade en man som misstänktes förbereda terrorbrott. Säpo uppger för TT att terrorhotnivån trots gripandet är oförändrad, en fyra på den femgradiga skalan.

Flera källor uppger för TT att terrorplanerna avslöjades när krypterad kommunikation mellan Sverige och Mellanöstern visade ett mönster som reste varningsflaggor hos europeiska säkerhetstjänster, som delgav Sverige informationen.

Enligt underrättelseinformation som Sverige har fått ta del av ska Mutar Muhanna Majid vara del av en större grupp som är på väg till eller redan befinner sig i Sverige.

Under onsdagskvällen skickades Mutar Muthanna Majids namn ut till samtliga poliser i yttre tjänst, tillsammans med en grynig bild.

Mutar Muthanna Majid pekas ut som ansluten till extremistgruppen Islamiska staten (IS). I ett meddelande som skickats ut till poliser står att mannen enligt uppgift är "involverad i planer på att genomföra en terroristattack i Europa".

Efter gripandet vädjar Säpo om tips.

– Nu vidtar ett intensivt utredningsarbete och vi är fortsatt mycket intresserade av den här personens förehavanden under sin tid i Sverige, säger Sirpa Franzén.