Fakta: Mutar Muthanna Majid

Moder Mothama Magid har sedan i tisdags varit anhållen i sin frånvaro för misstankar om förberedelse till terroristbrott.

Han pekades i ett meddelande som skickades ut till yttre poliser i tjänst ut som ansluten till terrororganisationen Islamiska staten (IS).

Enligt Expressen har han rest från Irak och Syrien till Tyskland och sedan vidare till Sverige.

Mannen är irakisk medborgare, enligt uppgifter till Aftonbladet. Enligt "en myndighetskälla" har han stridit för IS i Syrien.

Enligt underrättelseinformation som Sverige har fått ta del av ska Moder Mothama Magid vara del av en större grupp som är på väg till eller redan befinner sig i Sverige.

Säpo har inte velat kommentera dessa uppgifter.

Misstankarna mot mannen avskrevs den 22/11 2015. Här motiverar Eric Ljunggren, ansvarig utgivare på Metro, beslutet att publicera hans namn.

LÄS MER: Därför publicerade Metro namnet på den tidigare terrormisstänkta 22-åringen  

De misstänkta terrorplanerna ska ha riktats mot Stockholm. Det framgår av den handling som åklagaren Hans Ihrman har lämnat in till Stockholms tingsrätt under fredagen.

Förhör med den misstänkte 22-åringen planeras att genomföras "inom kort".

– Ett första förhör hölls av åklagaren i går kväll, strax före klockan 23, säger Säpos presschef Sirpa Franzén, till TT.

Det viktiga just nu är att få en bild av den misstänktes förehavanden under sin tid i Sverige, och Säpo samarbetar tätt med polisen.

►LÄS MER: Säpo bekräftar: Misstänkte terroristen gripen


– Det kommer ske fler utredningsåtgärder och vi kommer att arbeta med full kraft framgent, säger Sirpa Franzén.

TT: Betyder det att det kan komma fler gripanden?

– Det går inte att utesluta.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till Expressen att Sverige jagar fler misstänkta terrorister.

LÄS MER: Stefan Löfven till svenska folket: ”Vi har varit naiva”

Flera personer till förhör

Rikspolischef Dan Eliasson bekräftar för TT att "ett antal" personer hämtades till förhör vid gårdagens tillslag i Boliden. Han vill inte ange hur många, men betonar att det inte är säkert att personerna är misstänkta för något brott.

Säpo vill av säkerhetsskäl inte gå in på var Moder Mothama Magid befinner sig, men det är i polisregion Nord.

Dan Eliasson anser att det är "ett fantastiskt fint polisarbete" som ligger bakom gripandet av den misstänkte terroristen.

– Allt kommer säkerligen att granskas i efterhand, och då är jag säker på att väldigt många polisanställda kommer att få guldstjärnor i boken, säger han till TT.

Allmänheten kommer även i dag att märka av en stor polisnärvaro på offentliga platser, enligt Eliasson.

– Jag tror att folk kommer att se att det finns väldigt mycket poliser i dag, säger han.

LÄS MER: Kinas varning till IS: Vi kommer slå tillbaka

Odramatiskt gripande

På onsdagskvällen stormade poliser det asylboende i Boliden där Moder Mothama Magidbodde. För P4 Västerbotten berättar ett ögonvittne hur han såg tre personer föras bort därifrån i polisbilar.

Enligt Säpo var gripandet odramatiskt. Säkerhetspolisen avslöjar heller inte hur Moder Mothama Magid hittades. En kvinna berättar dock för P4 Västerbotten att hon slog larm sedan hon känt igen honom från en bild som publicerats av Aftonbladet.

Flera medier rapporterar att Moder Mothama Magid bott på asylboendet i Boliden i minst tre veckor.

Många Bolidenbor kunde med egna ögon följa polisinsatsen. Anne-Louice Waller bor på samma gata och upptäckte vid 17.30-tiden hur polisbilar började köra omkring i området.

– Det var massor av poliser, berättar hon för TT.

"Viss lättnad"

Ett vittne uppger för norran.se att han sett en man springa ut på en balkong där han blev övermannad. Vittnet bor på samma innergård, mittemot huset där mannen greps.

– Polisen kom in och skrek "polis, polis!" uppger han för tidningen.

– Det är med viss lättnad jag konstaterar att polisen lyckats gripa den person som varit anhållen i sin frånvaro för förberedelse till terrorbrott, säger inrikesminister Anders Ygeman (S), till journalister i Bryssel, där han under dagen träffar EU:s övriga inrikesministrar.

I förrgår höjde Säpo terrorhotnivån i Sverige och säkerhetspolischef Anders Thornberg gick ut med att de jagade en man som misstänktes förbereda terrorbrott.

Det förhöjda terrorhotet i Sverige ligger kvar trots gripandet i Boliden, enligt Säpo. Anders Ygeman förklarar det med att höjningen gjordes av mer än en orsak.

– Det beror på att det inte bara var den informationen som man hade som var grunden till att man höjde terrorhotet. Det var en samlad bild av den underrättelseinformation man hade, händelserna i Paris, modus och målval i Paris och den här konkreta informationen som ledde till att en person anhölls i sin frånvaro, misstänkt för att planera terrorattentat, säger Ygeman.

"Stor framgång"

Flera källor uppger för TT att terrorplanerna avslöjades när krypterad kommunikation mellan Sverige och Mellanöstern visade ett mönster som reste varningsflaggor hos europeiska säkerhetstjänster, som delgav Sverige informationen.

Hans Brun, forskare inom kontraterrorism, säger att gripandet är en stor framgång för både den öppna polisen och Säpo.

– De har jobbat snabbt och effektivt, väldigt professionellt och med stor tydlighet, säger Brun efter gripandet.

Han påpekar också att inga uppgifter finns om att någon har skadats vid ingripandet.

– Bara det är ju en fantastisk bedrift med tanke på typen av gärningsmän. Det här kommer ju också att underlätta utredningen väldigt mycket, eftersom man kan förhöra honom, säger Brun.