Mjältbrand

Mjältbrand, eller anthrax, är en infektionssjukdom som framför allt förekommer hos däggdjur. Gräsätare är särskilt utsatta, men även människor kan drabbas.

Bakterierna kan orsaka blodförgiftning och symptomen uppstår ofta redan två dygn efter smittotillfället.

Senast en människa insjuknade i mjältbrand i Sverige var 1965.

2001 dog flera människor i USA efter att någon spritt mjältbrandssporer via post.

Källa: Vårdguiden 1177 (TT)

Det första fallet var en ko som hittades död den 6 juli, denna har dock ännu inte bekräftats ha dött av mjältbrand, men mycket pekar på det. Det andra fallet, var en tjur som hittades den 7 juli, och den har konstaterats ha dött av mjältbrand. Sedan dess har fler döda djur konstaterats vara smittade av mjältbrand och under måndagen konstaterades det att en ko, fyra kilometer från det första fallet, dött av mjältbrand. 

Betesmarkerna och gårdarna där djuren dött har spärrats av och ett arbete för att spåra smittkällan pågår. 

Catrin Molander, stabschef i Jordbruksverkets krisorganisation.

Catrin Molander, stabschef i Jordbruksverkets krisorganisation.

Jordbruksverket/Pressbild

Foto:

– Vi letar allt vad vi kan, men det är inte säker vi hittar den. Det är mycket torrt i området och om jorden spricker kan det sprida smitta om man haft gamla mjältbrandsgravar, vi vet i dag att mjältbrandsgravar från 80 till 100 år tillbaka fortfarande kan smitta. När jorden spricker betar djuren nära, det är lätt att få i sig, säger Catrin Molander, stabschef i Jordbruksverkets krisorganisation.

En hypotes är att den primära smittkällan finns i jorden och att insekter har bidragit till spridningen. Mjältbrand har spridits i Australien via smittbärande bromsar.

LÄS MER: Insekter kan ha spridit mjältbrand

För att förhindra att fler djur smittas kommer Jordbruksverket att vaccinera fler djur den närmsta tiden. 

– Vi vill få slut på detta, vi vill inte ha fler döda djur i ett större område. Så det kommer att vaccineras tusentals djur i ett större område vid Omberg i Ödeshögs kommun, säger Catrin Molander. 

Den utökade vaccinationen kommer att genomföras och berörda djurägare kommer att kontaktas. 

– Vi har vaccinerat de besättningar som är smittade. De fjur som varit i närheten eller i kontakt med en annan ägare, där har man påbörjat vaccination. 

Utöver det genomförs destruering av de döda djuren samt en omfattande sanering av de platser där de döda djuren hittats. 

Mjältbrand kan smitta från djur till människa. Senast en människa i Sverige insjuknade i mjältbrand var 1965. 

Att dricka vatten från brunnar i det drabbade området är inte heller något problem, det finns inga kända fall där mjältbrand smittats via dricksvatten, uppger Livsmedelsverket. 

Det finns inte heller någon fara att äta kött eller dricka mjölk som kommer från djur i det berörda området. 

– Vi har samverkat mycket med livsmedelsverket och folkhälsomyndigheten och deras besked är tydliga. Det är friska djur som går till slakt, de kontrolleras innan, säger Catrin Molander.