Fakta: Piloten klar förra året

I maj 2015 var en enkel pilot, testversion, till appen färdig att börja användas av 35 poliser. Utifrån deras synpunkter och krav har appen sedan förändrats och förbättrats kontinuerligt.

I september kopplade man på ytterligare 200 användare. Sedan även de ställt sig positiva togs beslutet att 10 000 poliser i yttre tjänst skulle få smarta telefoner med appen.

Poliser har utbildats allteftersom. En stor del av utbildningen handlar om informationssäkerhet.

Källa: Pernilla Stridh vid Polismyndighetens IT-avdelning.

Fakta: Så funkar appen

Via polisens mobilapp har de tillgång till jobbmejl, kontakter och kalender.

De kan dessutom göra slagningar i myndighetens register på fordon och personer. En personslagning kan ge info om exempelvis tidigare brott, körförbud och innehåller en passbild med vilken man kan slå fast att den person man har framför sig är den som den utger sig för att vara.

En kamerafunktion är på väg ut där alla bilder skickas direkt till polisens servrar och kopplas till den enskilde polisens konto. Det innebär att alla bilder finns på plats när polisen senare loggar in på sin dator.

Arbetet med att även kunna lägga in händelserapporter påbörjas i höst.

En chattfunktion står dessutom högt upp på önskelistan.

Källa: Polisen Calle Kos och Pernilla Stridh vid it-avdelningen.

Tidigare hörde svensk polis till de sämsta i klassen. Utvecklingen var eftersatt.

– Men på en konferens i våras visade det sig att vi nu är en av de bättre polismyndigheterna inom det här området, säger Pernilla Stridh, införandeansvarig vid polisens IT-avdelning.

Hon är en av dem som sett till att 10 000 mobiler nått poliser i yttre tjänst och att de fått utbildning i hur de med hjälp av en app i mobilen kan effektivisera och förenkla arbetet ute på fältet.

Vibration är varning

I mobilen kan poliser i yttre tjänst nu själva kolla upp personer istället för att gå via ledningscentralen. De knappar in ett personnummer eller scannar ett körkort och får då tillgång till information i myndighetens system.

Är personen farlig, efterlyst eller liknande dyker det upp en röd varning högst upp på skärmen och telefonen vibrerar.

– Det blir en tydlig signal till oss att "här ska du vara med", säger Calle Kos, ingripandepolis i Södertälje och en av de poliser som varit med och påverkat appens utformning och användningsområden.

Snabbare bilkollar

Appen används också för att kolla upp bilar.

– Vissa dagar kanske jag gör 30–40 kollar av bilar som kör för fort eller kör vingligt. Vi slår på alla bilar som gör något konstigt. Tidigare var jag tvungen att ta radiokontakt för varje sådan koll, säger Calle Kos.

I stället för att köa till ledningscentralen, läsa upp numret och sedan vänta på svar kollar han nu själv på betydligt kortare tid.

– Ett snabbt svar kan vara avgörande för om jag kanske tar ett beslut att köra in framför en bil innan den kommer upp på motorvägen och drar iväg, säger han till TT.

Snabbare bildöverföring

En pilotversion av en kamerafunktion som skickar bilder direkt till polisens servrar är på väg ut.

I dag sköts allt fotande med digitalkameror som måste hållas laddade och ha tömda minneskort. Från kamerorna måste man sedan manuellt överföra bilderna till en dator. Med tanke på hur mycket som bilddokumenteras – allt från trafikolyckor och bostadsinbrott till misstänkta gärningsmän – kommer appen att innebära en stor tidsbesparing.

– Men de största tidsvinsterna har vi inte sett än. Vi ska även kunna göra händelserapporter direkt i mobilen, men det tar vi tag i till hösten, säger Pernilla Stridh.