Fakta: Terror kopplad till Molenbeek

Molenbeek – en kommun i Brysselregionen som formellt heter Molenbeek-Saint-Jean (franska) eller Sint-Jans-Molenbeek (holländska) – har kopplats till flera terrordåd på senare år, enligt säkerhetstjänster:

Mars 2004: Bomber på flera pendeltåg i Madrid dödar 191 personer. En av de ledande terroristerna kom från Molenbeek.

Maj 2014: Fyra personer dödas vid en attack mot det judiska museet i Bryssel. Gärningsmannen, en islamist som tros ha stridit i Syrien, hade vistats i Molenbeek.

Januari 2015: I Paris skjuts tolv personer till döds på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion, fyra dödas i en judisk livsmedelsbutik och en polis dödas på en tredje plats. Terroristen i mataffären hade beväpnat sig i Molenbeek.

Januari 2015: Två dödas när belgisk polis slår till mot misstänkta terrorister. Polisen själv ska ha varit terroristernas mål. 9 av 13 misstänkta grips i Molenbeek.

Augusti 2015: Tre personer skadas när en misstänkt radikal jihadist börjar skjuta ombord på ett tåg på väg från Amsterdam till Paris. Han hade troligen planerat en massaker, men blev övermannad. Hans vapen kom från Molenbeek.

November 2015: Efter fredagens blodbad i Paris grep belgisk polis under lördagen sju personer i Molenbeek. De har kopplingar till terrordåden, enligt Belgiens justitieminister Koen Geens.

Källa: AFP

Belgien är ett av de västeuropeiska länder som bidragit med flest stridande till krigandet i Syrien och Irak. Militanta islamister värvas framför allt i de större städernas slitna bostadsområden.

– Belgien är en federal stat och det är alltid en fördel för terrorister. Att det finns flera lager av styrelseskick hindrar informationsflödet mellan utredarna, säger Edwin Bakker, professor och terrorexpert vid universitetet i Leiden i Nederländerna, till AFP.

Ett nätverk

Molenbeek väster om centrala Bryssel har figurerat i ett flertal utredningar av terrordåd och terrorplaner.

Enligt Molenbeeks borgmästare Francoise Schepmans passerar många radikala personer genom kommunen vars invånare ofta har ursprung i Marocko och Turkiet.

– Vi talar om ett nätverk, sade Schepmans på söndagen efter gripandena av personer som kopplas till terrordåden i Paris.

Mycket vapen

Edwin Bakker poängterar också att Belgien, förutom att ha stor egen vapentillverkning, har blivit ett nav för vapen som smugglas in från Balkan och andra ställen.

– I delar av Bryssel finns det områden som polisen knappt kontrollerar, mycket segregerade områden som inte känner att de tillhör den belgiska staten.

– Grannar kanske har sett att något är på gång, men de berättar inte för polisen, säger han till AFP.

Efter en stor belgisk polisinsats mot misstänkta terrorister i januari, sade den svenske terrorexperten Magnus Norell till TT:

– Den extrema islamismen är väldigt utbredd i Belgien. Den beror främst på att icke-militanta islamistiska organisationer fått stöd av det offentliga och att den spritt sig därifrån. Vi ser att "politisk islam" har ökat sitt inflytande i samhället och politiken.