Fakta: Meteorer

En meteor, eller ett stjärnfall, är det ljusstreck som syns på stjärnhimlen när en liten kropp, en meteorid, faller in i jordatmosfären.

Genom friktionen upphettas meteoriten och förångas.

Meteorskuren Perseiderna är aktiv varje år i augusti, med ett maximum kring den 12–13 augusti.

Perseiderna är den mest observerade meteoriskuren på norra stjärnhimlen. Den var exceptionellt aktiv 1993, då cirka 300 meteorer kunde observeras per timme.

Meteorskurarna Geminiderna har sitt maximum den 11–13 december och Leoniderna den 17 november.

Källa: NE

Beskedet från SMHI är kort och koncist:

– Molnen dominerar i hela landet i natt. Störst chans till större områden med klart väder ser det ut att vara i Götaland, säger meteorolog Sandra Andersson.

Det som händer i natt kallas visserligen stjärnfall, men egentligen är det små gruskorn som i hög hastighet kommer in i jordens atmosfär. När de bromsas av luften och börjar glöda ser det ut som lysande streck på himlen.

– Det är riktigt härligt när de kommer farande flera stycken över himlen, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

Meteorskuren som – med en del tur och från rätt plats – kan ses i natt ligger som en svans efter kometen Swift-Tuttle och kallas Perseiderna.

– Det finns andra skurar vid andra tillfällen på året, till exempel Leoniderna och Geminiderna. Men fördelen med Perseiderna är att den kommer i augusti när det är någorlunda vettiga temperaturer om man vill vara ute och titta, konstaterar Maria Sundin.

Och blir det ingen föreställning i natt kommer det fler chanser de kommande nätterna. Först på fredag når meteorregnet sitt maximum.