Expressen avslöjade på onsdagen att Sahlin på myndighetens brevpapper intygat att en medarbetare och tidigare livvakt tjänat betydligt mer än han i själva verket gjort. Intyget användes sedan för att köpa en bostad i Saltsjöbaden.

– Jag skrev fel på hans lön från regeringskansliet, har Sahlin förklarat för Expressen.

Bostad i Solsidan

Mona Sahlin intygade att hennes medarbetare och tidigare livvakt tjänar 120 000 kronor i månaden. Men enligt regeringskansliet tjänade den före detta livvakten endast 43 000 kronor i månaden. Intyget användes i samband med ett bostadsköp i Solsidan i Saltsjöbaden, öster om Stockholm.

Kristoffer Talltorp, pressekreterare hos kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, bekräftar för TT att Sahlin avgår. Han vill inte kommentera uppgiften ytterligare. Enligt honom avstår också ministern från kommentarer.

Talltorp hänvisar i stället till ett pressmeddelande. Där framgår att Sahlin slutar med omedelbar verkan efter att ha lämnat in sin avskedsansökan, skriver kulturdepartementet i ett pressmeddelande.

"Jag respekterar Mona Sahlins beslut att lämna sitt uppdrag. Hon har utfört ett mycket värdefullt arbete i sin roll som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism", säger Alice Bah Kuhnke i pressmeddelandet.

Polisärende inlett

Det har också inletts ett polisärende efter avslöjandet, uppger Expressen.

Rättschefen på departementet, Daniel Ström, bekräftar att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har informerats om polisärendet.

Åklagarkammaren har inlett en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande, bekräftar Åklagarmyndighetens informationsdirektör Karin Rosander.

– Han har inlett förundersökning men det finns ingen skäligen misstänkt i dagsläget. Skälet till att han inlett förundersökning är att man inom lagens råmärke ska kunna vidta vissa utredningsåtgärder, säger Rosander.

Hon uppger att Jakobsson kommer att kommunicera vad som händer i ärendet framöver.

– Det är väldigt tidigt ännu.