Fakta: Lewinsky-affären

Lewinsky-affären briserade i pressen i januari 1998. Den blev kulmen på en rad utredningar mot president Bill Clinton och resulterade i att han ställdes inför riksrätt.

Den särskilde åklagaren Kenneth Starr utredde Clinton för bland annat misstänkta fastighetsaffärer, olämplig hantering av hemliga dokument och sexuella trakasserier.

Inom ramen för anklagelserna om sexuella trakasserier – som avsåg en annan kvinna – hävdade Bill Clinton att han inte haft sex med Monica Lewinsky.

Clinton överbevisades när hans sperma hittades på en av Lewinskys klänningar.

I augusti 1998 tillstod Clinton inför en åtalsjury att han haft en "olämplig" relation med Lewinsky.

Riksrättsförfarandet inleddes i december 1998. Vid fällande dom hade Clinton tvingats avgå, men han friades på alla punkter i februari 1999. (TT)

– En marknad för skam har vuxit fram. Valutan är klick, varnade Lewinsky i samband med att hon tilldelades det nyinstiftade Pingvinpriset av det kvinnliga affärsnätverket Klara K.

– Det offentliga skambeläggandet, en blodig sport, måste sluta.

"Kär i chef"

Nu 42-åriga Lewinsky har hunnit design väskor, arbeta som programledare och ta en examen i social psykologi från London School of Economics. För ungefär 18 månader sedan började hon offentligt ta ställning mot mobbning på internet, med referens till sina egna erfarenheter under och efter utredningen av affären med president Clinton – som skedde när hon själv var Vita huspraktikant. Ståendes på scenen i Stockholm pratar hon öppenhjärtligt om den tiden.

– När jag var 22 år blev jag kär i min chef, när jag var 24 år fick det förkrossande konsekvenser… Det går inte en dag utan att jag påminns om misstaget och ångrar det djupt.

Så berättar hon om skammen när de inspelade telefonsamtal hon trodde att hon fört i förtroende med en väninna – där hon bland annat talade om Clinton – offentliggjordes i medier vars digitalisering just börjat. Om att kallas "slampa" och "hora", om svårigheterna att få jobb och om familjens oro.

– Det fanns stunder då min mamma tvingade mig att duscha med öppen dörr, då självmord kändes som den enda utvägen.

Mänskligt internet

Engagemanget mot nätmobbning är en del av Lewinskys försök att "ta tillbaka" sin egen röst efter åren av mediedrev. Ett fall som särskilt berört henne är den unge homosexuelle studenten Tyler Clementi, som 2010 tog sitt liv efter att ha smygfilmats när han var tillsammans med en annan man.

Det senaste året har Lewinsky bland annat uppmanat till ett mer mänskligt internet genom ett tal vid den ansedda konferensen TED (vilket står för teknik, underhållning och design) samt blivit ambassadör för organisationen Bystander Revolution som jobbar mot nätmobbning.

Den pågående valrörelsen hemma i USA, där Bill Clintons fru Hillary leder kampen om Demokraternas kandidatur, vill hon inte kommentera – men hon säger sig uppskatta att det funnits två kvinnliga presidentaspiranter.