Solurtikaria

Solurtikaria är ovanligt och drabbar främst unga kvinnor. Efter vistelse i sol uppkommer urtikaria (nässelutslag), små upphöjda rodnade utslag.

Eksemfri.se

​Monroe, 2, från Nambucca Heads i Australien lider av en ovanlig solallergi, kallad Solar urtikaria. Hon lider dessutom av eksem. Det innebär att hon bara efter sekunder i direkt solljus får smärtsamma utslag på kroppen. För att förhindra det bär hon ständigt en skyddsdräkt som täcker hela kroppen, vilket kombineras med solkräm, hatt och glasögon för ett fullt skydd. 

– Men även med denna rutiner blossar utslagen upp på Monroes hud, så vi måste hålla oss i skuggan när det är möjligt och måste begränsa tiden på till exempel stormarknader och köpcentrum, säger mamman Sarah Mills, 28, till Metro. 

Den lilla flickan har kämpat med sin allergi sedan födseln. Enligt Sarah har Monroe aldrig sovit en hel natt och har tillbringat mer tid på sjukhus under ett år än vad de flesta människor har i hela sina liv.

– Monroe förstår att hon är annorlunda, hon börjar bli mer och mer medveten och har flera gånger frågat: ”Mamma, varför hatar solen mig”? Vi har talat om för henne att hon har en speciell hud och att hon är en riktig superhjälte, säger hon.

Sarah säger att folk ofta stirrar på Monroe när de är ute bland folk. 

– De pekar och skrattar. Monroe ursäktade sig för sin hud en gång. Hon sa att hon hoppades att jag kunde ha en annan tjej som jag kunde gå i solen med. Det gjorde så ont när hon sa så. 

Trots smärtan, som stjäl mycket energi från flickan, gör hon sitt bästa för att alltid le och fortsätta kämpa.

– Monroe berör verkligen alla hon möter. Hon är en kämpe, vår vackra krigarprinsessa. 

Sarah har nu startat en insamling och en Facebooksida för att kunna renovera badrummet. Planen är att installera ett särskilt sorts bad som visat sig vara framgångsrikt när det kommer till att lindra barns eksem.