– De blir bara större och större.

Kreso Orsi, kapten på världens största containterfartyg Maya, om att fartygen bara blir större och större.

Fakta: Världens största containerfartyg

Längd: 395,4 meter.

Bredd: 59,0 meter.

Höjd: 73,0 meter.

Några jämförelser: Lutande tornet i Pisa – 56 meter, Big Ben – 96 meter. Eiffeltornet – 301 meter.

Varv: Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Geoje, Sydkorea.

Containerkapacitet: 19 224,

Beledsagad av tre bogserbåtar och lots lade sjöbjässen till utanför Älvsborgsbron på Hisingssidan och runt henne cirkulerade privatbåtar och på kajerna stod nyfikna.

I containerhamnen, den enda i Sverige som klarar fartyg av den här storleken jobbar ett 50-tal hamnarbetare i treskift för att med nästan 40 grensletruckar lossa och lasta inför avfärden igen vid 18-tiden på onsdagen.

Lutande tornet

Det Sydkoreabyggda Panama-flaggade mastodontfartyget är långt som fyra fotbollsplaner, mycket högre än det lutande tornet i Pisa och lika bred som om tolv Volvo V70 skulle stå på rad efter varandra.

– Det kommer att bli ett 20-tal (fartyg) totalt i den här serien, säger Mike Barry, operativt ansvarig på rederiet MSC.

Göteborg var sista stoppet på Mayas jungfrutur från den sydkoreanska staden Busan och ungefär 2 000 containrar var då kvar ombord, efter flera hamnbesök längs vägen. Elektronik och konfektion är största varorna in medan gods från svensk basindustri skeppas ut.

Mådde illa

Fullastad skulle fartyget kunna ta 19 000 containrar, men då ligga så djupt att hon inte skulle kunna komma in i Göteborgs hamn.

– Vi utreder nu tillsammans med Trafikverket om möjligheten att göra en farledsdjupning, det är viktigt för svenska import- och exportföretag om Sverige ska kunna behålla trafiken på Asien, säger Cecilia Carlsson, kommunikationschef på Göteborgs Hamn.

Trenden är att fartygen blir allt större och det är en tidsfråga innan Maya förlorar sin tätposition.