– Ryssland försöker bara sätt krokben.

Danmarks utrikesminister Kristian Jensen ogillar Rysslands kritik mot att Montenegro bjuds in till Nato. (TT)

Fakta: Nato och Montenegro

Försvarsalliansen Nato (North Atlantic Treaty Organization) skapades av tolv länder – däribland Norge, Danmark och Island – år 1949. Sedan dess har alliansen utvidgats ytterligare sex gånger till att nu omfatta 28 länder. Senast utvidgades Nato 2009 då Albanien och Kroatien släpptes in.

Montenegro var den minsta delrepubliken i dåvarande Jugoslavien och är till ytan något större än Skåne, med drygt 600 000 invånare. Huvudstad är Podgorica – tidigare känt som Titograd 1946-92.

Montenegro godkändes som kandidatland till Nato år 2011 och inleder nu formella förhandlingar, i hopp om inträde tidigast under 2016. Landet är även kandidatland till EU och har fört formella medlemskapsförhandlingar sedan 2012. Hittills har dock endast två av 33 förhandlingskapitel avslutats.

– Det här är början på en vacker allians, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg – i bästa Casablanca-filmreplikstil – till Montenegros utrikesminister Igor Luksic i Bryssel på onsdagen.

Nu väntar visserligen månader av förhandlingar innan allt blir klart, men senast till den 1 januari 2017 beräknas den lilla ex-jugoslaviska republiken kunna kliva in i Nato.

Ryssland reagerade snabbt med bister min.

– De är redo att till och med släppa in Nordpolen i Nato bara för att kunna omringa Ryssland, påstod Vladimir Komojedov, ordförande i det ryska parlamentets försvarsutskott, till nyhetsbyrån Interfax.

Från Nato-håll avfärdas dock kategoriskt att inträdet skulle vara riktat mot Ryssland.

– Vi avvisar det här tänkandet från rysk sida om att det ska finnas intressesfärer som gör att Montenegro inte får bestämma sina allianser själva. Det hör inte hemma i 2000-talet, sade Norges försvarsminister Børge Brende, enligt NTB.

– Ryssland försöker inte skapa någonting. Ryssland försöker bara sätt krokben, sade i sin tur danske motsvarigheten Kristian Jensen, enligt Riztau.