– Det är möjligt att tingsrättens dom blev som den blev på grund av att polisutredningen är så himla dålig.

Advokat Mikael Nilsson har försvarat den 42-årige man som i tingsrätten dömdes till 14,5 års fängelse för mord. Domen revs upp av hovrätten.

Fakta: Stämde träff efter slagsmål

Mordet på en 20-årig man i Arlöv natten till den 5 juli förra året föregicks av ett annat bråk kvällen före, då 20-åringen inte var med. 42-åringen ska vid det tillfället ha gjort svepande rörelser med en pistol riktad mot flera personer. I det bråket utdelades också slag mot 42-åringens följeslagare. Senare stämde några av de inblandade träff på nytt och då anslöt även 20-åringen. När 42-åringen även där visade sitt vapen blev 20-åringen upprörd och ropade flera gånger saker som "skjut mig då". Han blev skjuten med flera skott inifrån en bil och avled senare samma natt.

Källa: Malmö tingsrätt

– Spontant kan jag tycka att det handlar om bevisfrågor och det är inte den typen av ärenden som Högsta domstolen tar upp, säger åklagare Jeanette Sprimont till TT.

Hon har inte läst hovrättsdomen i detalj och vill därför inte kommentera den i övrigt.

Fyrtiotvååringen satt i bilen varifrån de dödliga skotten avlossades, men det kan lika gärna ha varit mannen som satt bredvid honom som sköt, anser hovrätten.

Den tekniska utredningen talar varken för eller mot 42-åringen och inget av vittnena har kunnat peka ut honom som gärningsman. Det finns vissa omständigheter som talar emot honom, men det är inte ställt utom allt rimligt tvivel att det var han som höll i vapnet, anser hovrätten. Han döms däremot till två års fängelse för grovt vapenbrott och olaga hot.

– Det är möjligt att tingsrättens dom blev som den blev på grund av att polisutredningen är så himla dålig, säger försvarsadvokat Mikael Nilsson.

Han kritiserar bland annat att ingen rekonstruktion av skottvinklar gjordes. Nyckelvittnenas avstånd till mordplatsen uppmättes inte heller.