Den romersk-katolske prästen ledde en sorgemässa i den närliggande staden Saint-Etienne-du-Rouvray, när två 19-åriga jihadister rusade fram, tvingade ned honom på knä och skar halsen av honom. Därefter tog de flera flera kyrkobesökare som gisslan.

Vid hans begravning talade hans syster Roselyne Hamel till församlingen.

"Ditt svar"

– Han brukade ofta fråga sig själv: "Varför jag?" I dag, Jacques, vår broder, er broder, har du ditt svar: Vår kärleksfulle och barmhärtige Gud valde dig att tjäna andra, sade hon enligt Reuters.

Hon berättade om hur han under militärtjänstgöring i Algeriet avböjde officers rang för att slippa ge order om att döda.

– Så brutal och orättfärdig och fruktansvärd som Jacques död var, måste vi se djupt in i våra hjärtan för att finna ljuset, sade Rouens ärkebiskop Dominique Lebrun till de församlade.

"Aldrig mer"

Även muslimer och judar slöt upp bland de sörjande. Ärkebiskopen underströk att de kristna, muslimska och judiska samfunden har enats om att säga "aldrig mer".

Tisdagens gudstjänst följdes av en privat begravning.

Mordet på Hamel har återigen skakat om Frankrike. Sedan början av förra året har över 200 personer dödats i jihadistdåd.

Inrikesminister Bernard Cazeneuve, vars portfölj omfattar religiösa frågor, representerade regeringen på mässan. Han meddelade i måndags att omkring 20 moskéer och bönerum har stängts de senaste månaderna och sade att det kommer att bli fler.

Premiärminister Manuel Valls har sagt att staten måste ompröva sitt förhållande till islam i Frankrike. Han vill förbjuda utländsk finansiering av moskéer och anser att alla imamer som är verksamma i Frankrike ska ha fått sin utbildning där.