Fakta: Detta har hänt

Den 41-åriga kvinnan blev kontaktad av 33-åringen via Facebook i februari i år och de inledde en relation. För kvinnan blev det starten på månader fyllda av hot, våld och trakasserier.

Lördagen den 4 juni misshandlades hon i sin lägenhet i Bromma i Stockholm så svårt att hon senare avled. 33-åringen ringde själv polisen och greps på plats.

Kvinnan hade tidigare polisanmält honom för misshandel och han hade varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Några dagar innan misshandeln lades ärendet ner på grund av brist på bevis.

33-åringen är åtalad för mord. Han är även åtalad för grov fridskränkning bestående av bland annat misshandel, olaga hot och ofredande.

Rättegångens första dagar handlar om fridskränkningen, mordet tas upp i nästa vecka.

Mannen är sedan tidigare dömd för en lång rad grova våldsbrott, varav flera mot tidigare flickvänner. 2004 misshandlade han en man i Fagersta så svårt att han avled en tid senare.

Han har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning, som inte visar att han led av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för dödsmisshandeln.

Riksåklagarens tillsynsavdelning granskar om något fel begicks när den initiala förundersökningen lades ner.

Källa: TT:s nyhetsarkiv, Åklagarmyndigheten

Den 33-årige mannen, klädd i röd långärmad tröja och blå jeans, fördes in i rättssalen av fyra säkerhetsvakter och med händerna fängslade vid ett bälte. Han hade låtit både hår och skägg växa vilket delvis skymde de tidigare så framträdande tatueringarna. Han gav ett nedtonat uttryck och satt mest sammanbiten och tittade ner i bordet.

Natten mot den 4 juli misstänks han ha misshandlat en 41-årig kvinna så svårt i hennes lägenhet i Bromma att hon några dagar senare avled. Han erkänner misshandel och grovt vållande till annans död.

I Solna tingsrätt tecknade åklagaren bland annat med hjälp av kvinnans egna anteckningar, foton och sms paret emellan bilden av en extremt svartsjuk, kontrollerande och våldsam person.

Extremt svartsjuk

Så sent som förra hösten släpptes han ur fängelset för tidigare våldsbrott. Vid nyår återföll han i missbruk och kort därefter träffade han kvinnan.

– Jag har sagt allt möjligt, att jag ska skada henne, att jag ska ta bort henne, berättade han i rättssalen när han fick frågor om hoten.

Under förhöret framkom att orsaken nästan uteslutande varit svartsjuka. Mannen var övertygad om att kvinnan hade någon annan. Om ett misshandelstillfälle sade han:

– Jag vet att jag har tagit henne runt armarna och slängt henne fram och tillbaka från soffan till sängen.

Åklagaren undrade hur det kunde bli sådana blåmärken.

– Jag trycker väldigt hårt, sade 33-åringen.

Han framhöll att han under våren var "fullproppad med preparat" och led av vanföreställningar. På advokatens fråga om vilka minnesbilder han har av våren svarade han:

– Det är ganska blankt.

När han fick mer ingående frågor om sin relation med kvinnan började han gråta.

Flera av kvinnans närmaste anhöriga var på plats för att följa rättegången.

– Det är jättejobbigt. Han har tagit min systers liv. När jag ser honom och hör honom prata, när han berättar vad han har gjort, hur han har kastat runt henne, tagit stryptag på henne – då kan man se det framför sig, säger en av kvinnans systrar till TT.

"Ren terror"

Kvinnan ville enligt systern bryta relationen, men lyckades inte.

– Hon var jätterädd för honom. Det är fruktansvärt, ingen ska behöva bli behandlad så som hon blev behandlad. Han har kränkt henne, han har hotat henne, han har gjort allt. Det var ren terror, säger systern.

Hon hoppas att rättegången ska bli ett avslut.

– Jag vill att han ska få livstid. Han ska inte finnas ute på gatorna för han är farlig. Han säger ju själv att han är farlig.

Rättegången fortsätter in i nästa vecka. Varken åklagare eller advokat kommer att uttala sig för medier medan den pågår.