Fakta: Svenska terrorresenärer

Hittills har cirka 300 svenska män och kvinnor rest till Syrien och Irak och anslutit sig till terrorgrupper som Islamiska staten (IS).

Cirka 125 av dem befinner sig i regionen just nu och ungefär 120 har återvänt till Sverige.

Runt 40 av svenskarna har dött i strider.

Flera återvändare misstänks för brott.

Myndigheternas oro är att krigstränade och radikaliserade återvändare ska begå terrorbrott i Sverige.

Källa: Säpo

– Personligen har jag tagit filmscenerna hårt. Jag har aldrig sett något så hemskt tidigare, säger Lars Salkola, som försvarar den 32-årige göteborgare som åtalats för terrorbrott alternativt folkrättsbrott och mord.

– Det är fruktansvärda händelser som inte kan lämna någon oberörd, säger den medåtalade 30-åringens advokat Mia Sandros, som själv inte orkade se bilderna utan tittade ned i bordet när klippen visades.

Men frågan som rätten ska ta ställning till är om det är den nu rullstolsburne 32-åringen och 30-åringen som syns på mordfilmerna.

Jämförande bilder

Chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström lade stor vikt vid att visa filmbilderna och jämföra med andra bilder där de två åtalade är omaskerade. Enligt åklagaren är det styrkt att de två varit med när morden, eller avrättningarna som hon kallar det, begåtts och att de tillhört en terrorklassad organisation med kopplingar till al-Qaida

– Det är inte de som har hållit i kniven, om jag säger så. Men de har funnits på plats och de har varit aktiva i iscensättandet av morden. De finns nära och jag tycker att deras agerande indikerar att de är mycket delaktiga i det som sker, säger Agnetha Hilding Qvarnström till TT.

En film visar två oidentifierade fångar som stående på knä får halsarna avskurna. I en annan scen hålls en av döda männens huvud upp under jubel.

Anklagade förnekar

Båda de anklagade förnekar brott.

32-åringen har en hjärnskada som gör att han inte kan kommunicera. Lars Salkola hade helst sett att hans klient slapp åtal och inte behövde inställa sig till rättegång.

– Han förstår inte varför han är här. Han är för sjuk för att åtalas.

Också 30-åringens försvarare Mia Sandros menar att bilderna inte har så stor betydelse som åklagaren gör gällande.

– Man kan inte dra några säkra slutsatser av det materialet, säger hon till TT.

Försvaret hävdar också att det inte kan handla om terrorbrott.

– Jag anser inte det. Alternativyrkandet folkrättsbrott kan också falla eftersom det är en internationell skepnad på det. Då skulle båda åtalspunkterna ogillas, säger Lars Salkola.

Förhandlingarna fortsätter på fredag och måndag.