– Politikerna har bestämt att de vill ha det här systemet, och då får man ta detta då och då.

Hovrättspresident Ralf G Larsson om att en rättegång i Göteborgs tingsrätt måste tas om på grund av en nämndemans agerande.

Fakta: Rättegångar i repris

Några stora rättegångar som tagits om under de senaste åren:

I Malmö tingsrätt fick en rättegång göras om 2014 sedan en nämndeman skrivit kränkande på nätet.

I samma domstol fick en stor rättegång om bluffakturor tas om sedan rättens ordförande lämnat tips till åklagarna på en lapp.

På Gotland fick en stor narkotikarättegång göras om 2012, sedan det visat sig att en nämndeman också var ordförande i öns polisstyrelse.

I Södertälje fick en stor gängrättegång om bland annat tre mord tas om med start 2012, eftersom en nämndeman var ledamot i polisnämnden.

Den 21 dagar långa rättegången under våren handlade om två mord i Göteborg 2003. Affärsmannen greps i England 2014, sedan han varit efterlyst i flera år. Han dömdes för att ha anstiftat mordet på sin hustru, men friades från samma anklagelse när det gällde en granne till hustrun.

Nämndemannen, som representerar ett lokalt parti, skrev på Twitter om rättegången medan den pågick. Han länkade till en tidningsartikel om att affärsmannen kan ha använt olika identiteter för att hålla sig undan, och skrev: "FLERA olika identiteter.. Ja, men tjena.."

Bild på Hitler

Han hade tidigare tillrättavisats av tingsrättens ordförande för att ha filmat och fällt kommentarer medan rätten gjorde en syn på brottsplatsen. Tvivlet på nämndemannens opartiskhet ökades också av att han på sin Facebook haft en omslagsbild som visade Adolf Hitler.

Affärsmannen överklagade domen till hovrätten, men begärde i första hand att rättegången ska göras om.

Åklagaren motsatte sig detta. Hon håller dock med om att twittrandet var olämpligt, eftersom det innebar en delbedömning av målet. Bilden på Hitler kan inte tolkas som att nämndemannen varit särskilt främlingsfientlig mot personer av asiatiskt ursprung, enligt åklagaren.

Kritisk mot nämndemän

Men hovrätten bedömer att Twitter-kommentaren ger tvivel om nämndemannens opartiskhet.

Hovrättens chef Ralf G Larsson, som tidigare arbetat på Göteborgs tingsrätt, vill personligen skrota systemet med nämndemän som utses av politiska partier.

– Men politikerna har bestämt att de vill ha det här systemet, och då får man ta detta då och då, säger hovrättspresident Ralf G Larsson till TT.