– Det är svårt att förstå, en galen värld. Förra gången så hade de ett mål. Nu sköt de på vem som helst.

Arkitekten Alexandre blev vittne till terrordådet i Paris. (TT)

Fakta: Paris

Paris är Frankrikes huvudstad och särklassigt största stad, med totalt cirka tio miljoner invånare, inklusive förorter.

Staden ligger vid floden Seine och grundades redan på förromersk tid och har fått sitt namn från det keltiska folk som romarna kallade parisii. Under romarnas tid var staden annars mest känd som Lutetia. Staden blev frankernas huvudstad på 500-talet och har sedan dess i princip ständigt tillhört världens viktigaste städer.

Kända landmärken i Paris är bland annat katedralerna Notre Dame och Sacre-Coeur, det 324 meter höga Eiffeltornet, Triumfbågen och det forna kungliga slottet Louvren, som i dag hyser ett av världens mest berömda muséer.

Sällan har ljusets stad – la ville lumière – varit så mörk och dyster som lördagen den 14 november 2015. Sorgen och chocken är påtaglig.

– Jag är rädd. Just nu vill jag bara lämna Paris, säger studenten Agathe vid avspärrningarna på Boulevard Voltaire där terroristerna sent i fredags kväll gick till attack.

Hon och hennes vänner väntade tvärs över gatan från restaurangen Petit Cambodge på Rue Alibert när helvetet brakade loss.

– Vi hörde något vi trodde var skott. Och så var det skott. Sedan sprang vi bara, väldigt snabbt, berättar Agathe som lyckades ta sig undan utan skador.

"En galen värld"

I samma område hörde också paret Nicole och Alexandre märkliga ljud vid 21-tiden på kvällen.

– Ta-ta-ta, lät det. Folk trodde att det var något slags smällare, säger Alexandre.

Vid deras hus låg fem personer döda.

– Vi såg folk i blodiga t-tröjor som kom springande därifrån, berättar Nicole.

– Det är svårt att förstå, en galen värld. Förra gången (vid attacken mot Charlie Hebdo i januari) så hade de ett mål. Nu sköt de på vem som helst, säger Alexandre, som liksom många andra vanliga människor i Paris på lördagen helst inte vill uppge sitt efternamn eller låta sig fotograferas.

Förberedde flyktväg

Även unga svenskorna Maja och Linnea befann sig i närheten, nyincheckade på ett hotell vid Place de la République.

– Vi hade tänkt gå ut, men så kände vi att vi inte orkade. Och det var nog tur, säger Maja.

I stället fick de en högst märklig och otrevlig natt med ständiga sirener utanför det hotellfönster som de valde att hålla öppet.

– Vi hade en flyktväg över taket, förklarar Maja.

Det är bara tio månader sedan Paris skakades av attacken mot satirtidskriften Charlie Hebdo. Då ledde vreden och sorgen till spontana stödsamlingar i staden och en miljonmanifestation med allehanda världsledare på plats.

Möten förbjuds

Nu är läget mer nervöst. Myndigheterna vågar inte riskera något och har stoppat alla större samlingar till långt in i nästa vecka.

På Place de la République skingrar polisen med jämna mellanrum de sörjande som lägger ner blommor och tänder ljus.

En av dem, Eddy, kommer dock tillbaka gång på gång.

– Vi får inte vara rädda, vi måste vara modiga, säger han och arrangerar värmeljusen vid statyn på torget så att de bildar ett "Paris".

Stämningen är minst sagt dämpad.

– I natt skakades vår stad av terror och hat igen, predikar kyrkoherde Tanja Kamensky vid en särskild andakt i Svenska kyrkan.

Utanför faller ett stilla regn.