Oljepriset på världsmarknaden stiger med drygt 3 procent till över 46 dollar per fat, delvis då det befaras att ryska oljeleveranser till via turkiskkontrollerade Bosporen ska få problem.

Samtidigt har RTS-index på Moskvabörsen, som avspeglar aktierna värde i dollar, fallit med över 3 procent. Bland de tyngsta förlorarna finns flygbolaget Aeroflot och den statliga banken VTB, som faller med cirka 5 procent var.

Ledande europeiska börser och börsen i Istanbul pressas också nedåt.

I det ryska parlamentets underhus, duman, har ledande företrädare lanserat förslag om att förbjuda flygningar till Turkiet.

– Jag ber er att överväga ett heltäckande och omedelbart förbud mot flygförbindelser mellan Ryssland och Turkiet tills åtgärder har vidtagits som undanröjer risken för terroristhot på turkiska flygplatser, säger Nikolaj Levitjev, vice talman i duman, enligt den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass.

Rysslands president Vladimir Putin var inne på samma spår, när han i ett uttalande kallade det turkiska flygvapnets nedskjutning en dolk i ryggen genomförd av "medbrottslingar till terrorister".