Fakta: Mosuldammen

Kraftverksdammen utanför staden Mosul är Iraks största.

Åratal av politisk instabilitet har inneburit bristande underhåll, och experter och ingenjörer har varnat för att strukturen kan brista. Skulle det hända riskerar hundratusentals människor längs floden Tigris söder om dammen att dö i de framvällande vattenmassorna. Ytterligare miljontals människor skulle behöva lämna sina hem.

Mosul, Iraks näst största stad, skulle enligt experter träffas av en vattenvägg som kan bli över 20 meter hög.

Extremister från Islamiska staten kontrollerade Mosuldammen i elva dagar 2014, och många människor som arbetade med dammen återvände inte trots att den befriats. Det ledde till att det vanliga underhållsarbetet aldrig återupptogs.

Irakiska styrkor har inlett en offensiv som syftar till att återta Mosul som kontrolleras av jihadistgruppen IS. Men i Wana anses inte extremisterna utgöra det största hotet.

Byn är en av de första som ligger nedströms från den instabila Mosuldammen, som hotar hundratusentals människoliv vid en kollaps.

– De är båda skrämmande, men jag är mer rädd för dammen. Om den kollapsar finns det ingen chans att överleva. Den kommer att utplåna oss alla, säger bybon Khawla Shaban till Time Magazine.

Stor förödelse

Vattenmassorna skulle kunna skapa förödelse hela vägen från dammen till Bagdad, över 60 mil bort. Men i huvudstaden är butiksägaren Sami Khalaf inte orolig.

– Folk är mer intresserade av politik än av Mosul eller dammen. Om det var sant skulle det åtminstone komma mer regelbundna varningar, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

I slutet av februari varnade USA:s ambassad för att mellan 500 000 och 1,4 miljoner människor längs floden Tigris troligtvis inte skulle överleva om de inte evakuerades i händelse av att den illa skötta dammen skulle brista.

– Läget är kritiskt. Just nu är jag mycket orolig för översvämningsperioden i april och maj, när snön smälter kommer det att tillföra mycket vatten och jag tror inte att dammen kommer att stå emot trycket, säger Nadhir al-Ansari, professor vid Luleå tekniska universitet som forskar om Mosuldammen, till TT.

Ingen evakueringsplan

Trots påtryckningar har regeringen inte vidtagit några större åtgärder för att förbereda irakierna på den potentiellt annalkande katastrofen. Italienska ingenjörer har anlitats för att reparera dammen, men i övrigt har inga konkreta planer offentliggjorts på hur människor skulle kunna räddas om dammen brister.

Vid Luleå tekniska universitet har Nadhir al-Ansari och hans kollegor arbetat med att ta fram en evakueringsplan med omedelbara och mer långsiktiga åtgärder. Efter att den presenterats i Italien i april är förhoppningen att en slutgiltig version ska kunna presenteras för regeringen i Bagdad.

– Sättet som irakiska regeringen hanterar situationen på är löjeväckande. Det är inte det att den inte tar situationen på allvar, men man tampas med många andra problem. De är inte heller ingenjörer så de förstår inte vad det är som håller på att hända.

Städer under vatten

En amerikansk tjänsteman har tidigare sagt att dammen är byggd på den geologiska motsvarigheten till en schweizerost. Och vid en kollaps skulle Mosul i värsta fall nås av vattenmassorna inom fyra timmar. Vågen skulle enligt al-Ansari kunna bli 24 till 28 meter hög och placera 75 procent av staden under vatten. Inom 35 timmar kan vattnet nå Bagdad.

– Förr eller senare kommer Mosuldammen att kollapsa. Den enda lösningen är konstruktionen av ytterligare en damm, som kan ta emot vattnet, konstaterar Nadhir al-Ansari.