– Jag tror att IS kommer att förstöra allt innan de lämnar, om de tvingas att ge upp Mosul, säger Ashraf Atraqchi, konstkritiker och journalist från Mosul

Fakta: Mosul

Mosul är, näst Bagdad, Iraks största stad. Befolkningen är till största delen sunniter. Det fanns dock runt 35 000 kristna i Mosul när IS invaderade staden i juni 2014, de ställdes inför ultimatum att konvertera, betala en speciell skatt eller lämna Mosul. Nästan alla flydde.

Mosul var en viktig landvinning för jihadistgruppen IS som ser staden som en del av sitt självutnämnda kalifat.

Mosul ligger runt 35 mil norr om Bagdad.

Bakgrund: Fördömer förstörelsen

Stora statyer från Unesco-världsarvet i den antika staden Hatra, samt unika föremål från arkeologiska utgrävningar i den historiska staden Nineve i Mosul har förstörts på Mosuls museum.

Unesco har i kraftiga ordalag fördömt förstörelsen i Mosul, däribland förstörelsen av den historiska staden Nimrud som ligger omkring 4 mil söder om Mosul.

Källa: Unesco

Irakiska styrkor inledde nyligen en offensiv som syftar till att återta kontrollen över Mosul innan året är slut. Många experter tvivlar dock på att den irakiska armén är mogen uppgiften och om styrkorna når fram till staden kan striderna komma att pågå i månader.

– Människor väntar sig massförstörelse. Jag tror att IS kommer att förstöra allt innan de lämnar, om de tvingas att ge upp Mosul, säger Ashraf Atraqchi, konstkritiker och journalist från Mosul, nu fristadsförfattare i Stockholm.

Han tvingades fly efter det att han engagerat sig för att dokumentera förstörelsen av kulturarv, statyer och byggnader i Mosul. En dag exploderade en sprängladdning intill hans bil och han fick ta emot hot från extremistiska grupper efter att han skrivit en artikel om en konstnär.

När IS invaderade staden i början av sommaren 2014 flydde han med sin familj.

– Mina barn ska inte behöva lida bara för att jag tycker om konst, säger han och visar bilder på förstörda statyer i Mosul och berättar om några av de senaste rapporterna om förstörelse.

Stadsport attackerad

Bara ett par dagar innan TT träffade Ashraf Atraqchi rapporterades att IS förstört en av de antika stadsportarna i Mosul, daterad tillbaka till 600–700 år före Kristus.

– De förstörde den med bulldozrar, säger han.

Förra året spreds en video där IS-män med släggor krossar statyer i vad som ser ut att vara ett museum. Unesco reagerade med bestörtning och kallade till krismöte i FN:s säkerhetsråd för att diskutera hur kulturarvet skulle kunna skyddas. Men förstörelsen inleddes redan innan IS belägring av staden.

– IS hade en skuggregering i Mosul redan från 2008–2009. Gruppen slog till mot journalister och förstörde mycket, men det var först när den invaderat staden som det blev systematiskt, berättar Ashraf Atraqchi.

– Då förstörde IS alla böcker, inklusive antika handskrifter, som var emot islam på universitetsbiblioteket och stadsbiblioteket, samt brände tavlor i gallerier och museer.

IS-invasionen

Ashraf Atraqchi minns hur kaotiskt det var när han flydde från staden i juni 2014. Irakiska armén, som förberett sig med vägspärrar och bemanning, vågade inte stå emot anfallet, utan försvann, berättar han.

I dag är flera av Ashraf Atraqchis kollegor och vänner försvunna, han har ingen aning om var de tagit vägen. En journalist vet han säkert har blivit dödad eftersom familjen fått tillbaka hans kropp.

Islamister har länge gått hårt åt Mosuls kulturarv.

– 2006 vaknade jag en morgon av en explosion nära mitt hus. När jag gick ut för att se efter så var det statyn "The jarholders" som förstörts, den representerar kreativiteten i Mosul under 1970-talet. Den är så vacker den statyn, jag älskade den när jag var liten.