Fakta: Ted Cruz

Ålder: 45
Yrke: Senator, jurist
Huvudfrågor: En friare ekonomi, religion, IS
Opinionsstöd nationellt 25 mars: 30,3 procent

Ted Cruz har i Washington, där han sedan 2012 sitter i USA:s senat, gjort sig känd som en bråkstake. Han har gjort allt för att försvåra för Barack Obama, och bidrog bland annat till den temporära nedstängningen av den amerikanska statsapparaten 2013.  

Cruz är skicklig debattör och en ideolog med stark förkärlek för en så liten stat som möjligt. Han är också starkt troende och har vunnit mycket stöd bland USA:s mest kristna. Under större delen av primärvalskampanjen har han hållt sig i god ton gentemot Trump, men har sedan kommit att segla upp på en andraplats och därmed också hårdnat i sin kritik mot affärsmannen.

Cruz ses som mer av en "riktig" konservativ än vad Trump gör, men anses vara dogmatisk och svår att förhandla med – någonting som gjort många republikaner rädda för att han skulle förlora hårt i ett presidentval. 

Fakta: Donald Trump

Ålder: 69
Yrke: Affärsman
Huvudfrågor: Immigration, vapen, politisk korrekthet, att göra USA "great" igen
Opinionsstöd nationellt 25 mars: 43 procent


Donald Trump, som länge funderat på att ställa upp som presidentkandidat, slog opinionen med storm när han gick ut med sin kandidatur och bland annat utlovade en mur över hela amerikansk-mexikanska gränsen. Han har sedan dess, i motsatsen till vad alla trott, bara ökat i opinionen och gjort kontroversiella uttalanden gång på gång. 

Donald Trump har sedan han gick ut med sin kandidatur i juni fokuserat på att kritisera invandring, politisk korrekthet och vad han anser är ett USA som "aldrig vinner längre". Han har mött hård kritik från både höger och vänster men ingenting verkar kunna stoppa honom.

Länge trodde de flesta att hans kandidatur till slut skulle rinna ut i sanden, men så har inte blivit fallet. Situationen är nu sådan att fler och fler inom den republikanska eliten försökt acceptera den kontroversiella affärsmannen som ses som mer av en pragmatiker än huvudkonkurrenten Ted Cruz.

Under tisdagen stod det klart att Ted Cruz, senator från Texas, vunnit stort över motkandidaten Donald Trump i delstaten Utah. Totalt vann Cruz över Trump med 55 procentenheter. Trump kom dock att vinna stort i den något större delstaten Arizona, vilket innebar att Trump totalt sett gick hem med fler delegater. Trump är fortfarande favorit att vinna platsen som republikanernas presidentkandidat, men kom efter att förlusten i Utah gå hårt mot Cruz som är den enda kandidaten som har en chans att komma ikapp affärsmannen.

Det hela började med att organisationen "Make America Awesome" började sända en kontroversiell reklamkampanj i Utah där en halvnaken bild på Trumps fru, Melania, från ett utvik i tidningen GQ 2000 användes som argument för att hon skulle vara en dålig first lady. Detta fick Donald Trump, som verkar ha trott att kampanjen var från Ted Cruz själv, att rasa på Twitter, någonting som bland annat Vanity fair rapporterat om.

► LÄS MER:  Det här skulle hända om Donald Trump blev president

Make America Awesomes attack mot Trump.

Make America Awesomes attack mot Trump.

Make America Awesome

Foto:

"Var försiktig, lyin' Ted, annars kommer jag avslöja saker om din fru", skrev han och fortsätte attackera Cruz för kampanjen trots att Cruz klargjort att han inte står bakom den.

Trump kom senare under veckan att fortsätta sina attacker mot Cruz fru Heidi, bland annat genom att retweeta en bild som underförstått handlar om att Melania Trump skulle vara snyggare än Heidi Cruz. Detta har fått Ted Cruz att gå i taket.

Donald Trump attackerar Heidi Cruz.

Donald Trump attackerar Heidi Cruz.

Skärmdump/Twitter

Foto:

– Du är en snörvlande fegis, lämna Heidi i fred för fan, sa han under torsdagen till reportrar i Dane, Wisconsin.

Cruz fortsatte sin attack mot Trump genom att stämpla Trump som någon som har problem med starka kvinnor, och som någon som undviker att debattera för att inte visa sin okunskap i frågor om utrikespolitik och ekonomi.

– Det är inte lätt att göra mig sur. Men attackerar du min fru eller mina barn brister det alltid för mig, fortsatte Cruz.

Det här är inte första gången Ted Cruz rasat över att hans familj attackerats. I november publicerade Washington Post en tecknad serie som framställde Cruz döttrar som apor i koppel, en serie som efter kritik från Cruz togs ned.

– Attackera inte mina barn. Attackera inte någons barn. Lämna barnen i fred, sa Cruz då.

► LÄS MER:  Tre falska påståenden som sprids om Donald Trump