När inrikesminister Anders Ygeman (S) i går på presskonferensen gav beskedet om att regeringen skulle införa gränskontroller sade han att Migrationsverket begärt detta.

– Migrationsverket har under eftermiddagen gått fram med en begäran till regeringen om att införa gränskontroller vid inre gräns för att underlätta deras arbete, sade han.

Men i dag säger Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson till TT att myndigheten inte har begärt det.

Inte begärt

– Vi har inte begärt något, men det hindrar inte mig från att argumentera för en gränskontroll och vi understryker att det just nu är viktigt, säger Danielsson.

Formellt är det korrekt, säger Anders Ygeman till TT.

– Ordet begärt finns inte med i Migrationsverkets brev, såtillvida har Anders Danielsson rätt. Jag har använt det ordet, men vi pratar om precis samma sak, även om det finns en semantisk skillnad, säger Ygeman.

Räcker inte

Han tror inte att det kommer att räcka med tio dagar som beslutet om gränskontroller ska gälla.

– Det är jättesvårt att bedöma om de som tidigare velat åka till Norge och Finland kommer att stanna i Tyskland eller åka andra vägar eller söka asyl i Sverige. Jag tror inte att vi direkt kommer se så dramatiska effekter att vi kommer att kunna avsluta utan jag tror att vi får se en förnyad inre gränskontroll, säger Ygeman.