Fakta: Jämnt mellan blocken

Trots Miljöpartiets kris är skillnaden mellan blocken liten, 2,2 procentenheter, en minskning jämfört med i april, skriver Dagens Nyheter.

S, V och MP får 38,8 procent (+2,6), C, L, KD och M 41,0 procent (-2,8).

Socialdemokraterna återhämtar sig och ökar inom felmarginalen till 27,8 procent (+3,4) samtidigt som Moderaterna backar (-3,6).

Sverigedemokraterna ligger på 17,1 procent (+0,5).

Mätningen baseras på 1 203 telefonintervjuer med ett representativt urval av personer över 18 år, och genomfördes 16–25 maj.

Källa: DN

Mätperioden startade efter partiets kongress i maj då Isabella Lövin valdes till nytt språkrör sedan Åsa Romson fått kliva åt sidan.

– Miljöpartiet är dels i en förtroendekris, dels handlar det om att Miljöpartiet har få politiska resultat att visa upp. Den bilden har satt sig. Språkrören står inför en stor utmaning, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Miljöpartiet har enligt mätningen 3,5 procent, vilket är det lägsta stödet som en opinionsmätning visat för partiet sedan i december 2002.

Partiet har tappat 1,3 procentenheter jämfört med mätningen månaden innan. Förändringen är inte statistiskt signifikant jämfört med den mätningen, men trenden under vintern och våren är tydligt dalande, skriver DN.