Fakta: Dödliga attacker mot sjukhus

På tisdagen utsattes ett sjukhus i regeringskontrollerat område i den syriska staden Aleppo för rebellbeskjutning. Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) bekräftar att beskjutningen av sjukhuset dödat och skadat flera människor.

Den 28 april dödades runt 30 personer när ett sjukhus i rebellkontrollerat område i Aleppo bombades.

Den 3 oktober förra året dog minst 40 människor när USA-flyg bombade Läkare utan gränsers sjukhus i Kunduz i Afghanistan.

Under förra året utfördes 106 luftangrepp och granatattacker mot 75 sjukhus som Läkare utan gränser driver eller stöttar. I år handlar det om elva liknade attacker. De berörda länderna är Syrien, Jemen, Afghanistan, Ukraina och Sudan.

Källa: Läkare utan gränser, TT

FN:s säkerhetsråd antog på tisdagen en resolution som kräver att alla parter i konflikter skyddar sjukhus.

– Det är oerhört viktigt att säkerhetsrådet på nytt bekräftar staters åtagande att respektera internationell humanitär rätt. Det har hänt för många incidenter mot sjukvårdsinrättningar på sista tiden. Det är aldrig okej att attackera sjukvård, sjukvårdspersonal eller patienter, säger Mari Mörth.

Sjukhus bombas

Rapporterna om attacker mot sjukhus och hjälparbetare i världens krigszoner duggar allt tätare. På tisdagen, samma dag som frågan var uppe i säkerhetsrådet, angreps på nytt ett sjukhus i Aleppo i Syrien.

Sedan 2015 har det skett 117 attacker på Läkare Utan Gränser sjukvårdsinrättningar.

– Som en medicinsk humanitär aktör upplever vi det som att respekten för sjukvårdsinrättningar och medicinsk humanitär hjälp i konflikter urholkas, säger Mari Mörth.

Oberoende granskning

Konsekvenserna kan bli att hela regioner blir utan sjukvård, påpekar hon.

I FN-resolutionen ingår också krav på oberoende utredningar av attacker mot sjukvårdsinrättningar vilket Mari Mörth ser som mycket viktigt.

TT: Finns det inte risk att resolutionen blir ännu en papperstiger, som inte innebär någon egentlig förändring?

– Jo, absolut. Det är ett första litet, steg men för oss är det ett viktigt steg eftersom vi sett att det har hänt alldeles för många gånger att sjukhus bombas, att sjukvårdspersonal och patienter blir attackerade, säger Mari Mörth.