Fakta: Robert Mugabe

Robert Mugabe föddes 21 februari 1924 i den dåvarande brittiska kolonin Sydrhodesia.

På 1960-talet grundade han Zanu (Zimbabwes afrikanska nationella union) under frihetskampen i landet.

Mugabe har styrt Zimbabwe sedan självständigheten 1980, först som premiärminister och sedan 1987 som president.

Efter att tidigt under sitt styre ha setts som frihetshjälte och en afrikansk framgångssaga blev Mugabe alltmer kontroversiell. Han har anklagats för systematiska brott mot mänskliga rättigheter och upprepat valfusk.

Kritiker anklagar också Mugabe för att ha drivit en av Afrikas mest lovande ekonomier in i djup recession, bland annat genom landreformer som tagit mark från vita jordägare för att dela ut till svarta. Mugabe har försvarat reformerna och skyller den ekonomiska krisen på västländernas sanktioner.

Källa: TT

Statliga medier i Zimbabwe var i helgen fyllda av hyllningar till jubilaren, som fyllde 92 år på söndagen. Han är den ledare som suttit längst i Afrika och den ende president som Zimbabwe haft. Mugabe tillträdde presidentposten 1980. 

Men hans ovilja att stiga åt sidan eller ens utse en efterträdare har lett till bittra interna strider inom hans eget parti Zanu-PF, där ledande företrädare försöker positionera sig för en post-Mugabe-era.

Den interna konflikten i det styrande partiet blockerar arbetet med att lösa landets akuta och mycket svåra problem – en stagnerande ekonomi och den värsta torkan på en generation.

– Ingen bryr sig om kriserna. Regeringen agerar inte eftersom Zanu-PF är för upptaget med frågan om Mugabes efterträdare, sade oppositionsledaren Morgan Tsvangirai i veckan, enligt Reuters.

Trots sin ålder fortsätter Robert Mugabe att hålla maratontal, men det väckte ett visst löje när han i september höll samma tal som månaden innan. Det spekuleras återkommande om hans hälsa, inte minst sedan han för ett år sedan föll i en trappa.