Fakta: Mulla Krekars rättsfall

2002: Greps i Nederländerna och satt häktad i fyra månader innan han släpptes och skickades tillbaka till Norge, sedan Nederländerna avvisat en begäran om utlämning till Jordanien. Fick senare ersättning för olaga frihetsberövande.

2003: Greps i sitt hem i Oslo och anklagades för terrorrelaterad verksamhet i Irak. Satt häktad i fyra månader innan fallet lades ned.

2004: Greps i sitt hem i Oslo men släpptes ur häktet efter uppgifter om tortyr av nyckelvittnena mot honom i Irak. Fallet lades ned helt några månader senare.

2012: Dömd till fem års fängelse efter hot mot Høyreledaren Erna Solberg och tre kurdiska män. Överklagade direkt. Greps dagen efter domen av säkerhetspolisen PST och blev häktad i åtta veckor. Straffet sänktes till två år och tio månader i fängelse. Frikändes samtidigt från uppvigling till terror.

2015: Släpptes ur fängelse i januari. Drygt en månad senare greps han på nytt för uttalanden han gjort i en intervju med NRK. Satt häktad tills domen föll i slutet av oktober. Dömd till ett och ett halvt års fängelse för hot och till att betala 75 000 kronor i skadestånd. Har inte bestämt om han ska överklaga.

Källa: NTB

Giuseppe Governale, chef för italiensk antiterrorpolis, hävdar att Krekar – som egentligen heter Najmuddin Faraj Ahmad – och gruppen han sägs ha styrt, planerade terroraktioner i Norge och andra europeiska länder, dock inte i Italien.

– Mulla Krekar är en ideolog, han lyckas få mycket uppmärksamhet från irakiska kurder i Tyskland, Schweiz och Finland och genom sitt nätverk lyckas han radikalisera folk, sade Governale på en presskonferens i torsdags.

Governale sade att ett möjligt attentat mot norska parlamentsledamöter var planlagt.

Vill ha sharialagar

Enligt italienska utredare är Rawti Shax (Ny kurs) en kurdisk sunnimuslimsk grupp, vars mål är att störta regionsregeringen i irakiska Kurdistan och införa sharialagar där. Utredningen ska ha pågått i fem år. Rawti Shax betecknas som en avknoppning från Krekars militanta grupp Ansar al-Islam. Ett första mål för nätverket ska, enligt medier i Italien, ha varit att frita Krekar ur fängelset i Norge.

Italien har begärt Krekar utlämnad, vilket kan ske efter ett norskt domstolsbeslut. Ytterligare två personer i Norge har gripits och begärts utlämnade.

Totalt har 16 kurder och en kosovoalban gripits i Finland, Norge, Schweiz, Storbritannien och Tyskland. De ska ha hjälpt jihadistgrupper i Irak och Syrien med logistik och finansering eller som stridande.

Inget internet

Ledningen vid fängelset i Kongsvinger, där Krekar avtjänar ett straff för att ha uttalat hot, säger att han troligen har haft mycket begränsade möjligheter att kommunicera med omvärlden från cellen. De intagna har inte tillgång till internet, varken i cellerna eller i gemenskapsutrymmena, rapporterar NTB.

Terrorforskaren Lars Gule, sakkunnig i rättsfallet mot Krekar 2012, ställer sig tvivlande till att Krekar skulle ha lett en grupp med starka band till Islamiska staten (IS) eftersom denne gett uttryck för skepsis mot IS, enligt NTB.

Krekars advokat Brynjar Meling säger att Krekar aldrig haft en norsk, europeisk eller internationell agenda, utan velat föra politik i irakiska Kurdistan. Om anklagelserna har fog för sig är det ett totalt misslyckande för den norska säkerhetspolisen PST, anser Meling.