Fakta: Bränder vid asylboenden

Bränder vid befintliga och tilltänkta flyktingboenden, samt försök till brandattentat, under 2015:

27: Det brinner vid dörren till ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Lund och polisen rubricerar det som försök till mordbrand. Samma dag blossar flera småbränder upp vid ett planerat flyktingboende på Kikeboskolan i Oskarshamn, vilket rubriceras av polisen som skadegörelse.

24 oktober: En byggnad i Eskilstuna kommun, tänkt att bli flyktingboende, eldhärjas. En anmälan om mordbrand upprättas.

22: Ett tilltänkt boende i Oderljunga i Perstorps kommun brinner och polisen misstänker grov mordbrand.

21 oktober: Ett tilltänkt flyktingboende i Upplands Väsby norr om Stockholm utsattes för skadegörelse och försök till brandattentat.

20 oktober: Ett asylboende i Munkedal får omfattande brandskador. Polisen startar en förundersökning om misstänkt mordbrand.

18 oktober: En gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka, tänkt som asylboende, brinner ner.

17 oktober: En skola i Kånna utanför Ljungby, iordningställd som flyktingboende, brinner ner till grunden. Polisen misstänker att branden är anlagd.

13 oktober: Brand utbryter i en barack i Arlöv i Skåne. Lokalen skulle dagen efter ha tagits i bruk som boende för ensamkommande flyktingbarn. Händelsen rubriceras som mordbrand. Ingen är gripen.

16 augusti: Samtliga boende på en flyktingförläggning i Arboga, där den så kallade Ikea-mördaren bodde, flyttas till andra boenden efter att två sopsäcksliknande föremål med brandfarlig vätska hittats vid boendet.

16 augusti: Någon sätter upp ett brinnande träkors vid ett asylboende i Malung. Händelsen rubriceras som ofredande av polisen. Ingen person är gripen.

14 augusti: Brand utbryter på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Värnamo. Händelsen rubriceras som mordbrand.

19 juni: Två brandbomber kastas in på ett blivande asylboende i Filipstad. En mindre brand utbryter.

17 juni: En balkong på ett asylboende i Vilhelmina eldhärjas och boendets buss får däcken avskurna. Teknisk undersökning har genomförts och utredningen pågår. Händelsen rubriceras som misstänkt mordbrand och skadegörelse.

1 maj: 130 personer utryms från ett asylboende i Filipstad efter att en brand uppstått i en av boendets lokaler.

– Den har börjat i en offentlig miljö inomhus. Men vi vet inte hur, säger kriminalkommissarie Thord Haraldsson till TT.

Brandlarmet på boendet löstes inte ut och orsaken till det är också oklar. Det har tidigare förekommit automatlarm från platsen på grund av att många rökt inomhus.

– Vi har fått veta att folk täckt för detektorerna tidigare, men i det här fallet kan vi inte säga något än så länge.

TT: Ändrar det här något i spekulationerna om att ett rasistiskt motiv skulle kunna ligga bakom branden?

– Läget är oförändrat. Vi kan inte säga något förrän vi vet mer om brandorsaken.

15-åring misstänkt

Brandplatsen ska granskas av en expert från Nationellt forensiskt centrum.

Under måndagskvällen började det brinna på utsidan av dörren till ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Lund. Hur branden startat är fortfarande oklart, polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand.

Tidigare under kvällen blossade flera småbränder upp vid ett planerat flyktingboende på Kikeboskolan i Oskarshamn. En 15-årig pojke är skäligen misstänkt för skadegörelse.

Ingen samordning

Utredningarna av de många bränderna den senaste tiden sker lokalt, men polisen tittar efter samband mellan händelserna. Den enda gemensamma nämnaren man hittills kunnat se är att det främst är tilltänkta boenden som drabbats.

Polisen misstänker inte någon samordning av bränder, men det skulle kunna röra sig om samma gärningsman på flera av platserna.

– Det är svårt att utreda bränder då bevisen ofta brinner upp, och i de här aktuella brotten har de ofta skett nattetid. Det är dåligt med iakttagelser eller tips över huvud taget, säger Börje Öhman, vikarierande presschef vid Polismyndigheten.