"Högt hot". Det är säkerhetspolisens bedömning av risken för ett terrordåd i Sverige. På torsdagen greps en person misstänkt för förberedelse till terroristbrott, men Säpos bedömning av säkerhetsläget är detsamma.

När TT talar med stockholmare på väg till fredagsbönen i moskén på Södermalm vittnar flera av dem om hur rädslan växer.

– IS vill skrämma muslimer. De vill att vi ska känna oss utstötta och gå med dem, säger Josef Mchaiter, en 39-årig stockholmare i mediebranschen.

Uppiskad stämning

Den uppiskade stämning som råder i medier efter terrordåden i Paris kan få till konsekvens att muslimer misstänkliggörs.

– Många berättar att de i skolor och på arbetsplatser måste yttra sig, att de på något sätt måste bevisa att de inte har med extremister att göra. Det är en kränkning, säger Mahmoud Khalfi, moskédirektör i Stockholm och ordförande i Sveriges imamråd.

Muslimer i Sverige är en allt mer utsatt grupp. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes 492 islamofobiska hatbrott under 2014, en ökning med 50 procent jämfört med året dessförinnan.

– Efter dåd som de i Paris drabbas vi väldigt hårt som muslimsk minoritet. Extremistiska grupper har kidnappat vår religion och missbrukar den för skapa rädsla, vi ska inte gå i den fällan, säger Mahmoud Khalfi.

Efterlyser större tydlighet

Rashid Musa är ordförande för Sveriges unga muslimer. Han berättar att föreningen tagit emot ett stort antal samtal från elever och föräldrar sedan attackerna i Paris.

– Det handlar om mobbning och att man får misstänkliggörande frågor, till och med från lärare. Vad har svenska skolbarn att göra med terrorn i Paris? säger han.

Musa efterlyser större tydlighet från Säpo och svenska makthavare.

– Det har varit otydligt och vagt. Man säger att det finns en ökad hotbild, men man säger inte vad den består av. När man slänger ut sådant i offentligheten kan det missbrukas och det får konsekvenser för specifika minoriteter.

På torsdagen lade statsminister Stefan Löfven fram ett paket med åtgärder för att bekämpa terrorism. Bland annat ska det utredas om polisen ska få ägna sig åt hemlig dataavlyssning. Mattias Gardell, professor i religionsvetenskap vid Lunds universitet, varnar för att svenska makthavare riskerar att gå i den fälla som Mahmoud Khalfi beskriver.

– Ett politiskt motiverat dåd som det i Paris är till för att framkalla rädsla. Att vanligt folk reagerar känslomässigt är naturligt, men det är farligt när den politiska ledningen gör det. En demokrati kan bara möta terrorism genom att vara mer demokratisk, säger han.