Mustafa-konflikten

7 april: Ordföranden i Islamiska förbundet, Omar Mustafa, väljs in i Socialdemokraters partistyrelse.

• 10 april: Han kritiseras för att han bjudit personer med antisemitiska och homofientliga åsikter till konferenser.

• 13 april: S-ordföranden Stefan Löfven kräver att Mustafa väljer mellan Islamiska förbundet och partistyrelsen.

• 13 april: Omar Mustafa lämnar samtliga sina uppdrag i Socialdemokraterna.

• Kritik. S-ledningens krishantering i fallet med Mustafa har fått mycket hård intern kritik.

Muslimer i Sverige

• 400 000. Det förekommer olika siffror om hur många i Sverige som har sina rötter i muslimska länder. Ofta nämns siffran 500 000, men många forskare anser att siffran snarare ligger runt 400 000 eller lägre.

• Djupt troende. Cirka 25 00 betecknas som så djupt troende att de ber fem gånger om dagen och deltar i fredagsbönen.

Källa: Nämnden för statligt stöd till trossamfund med flera.

Socialdemokraternas hantering av fallet med Omar Mustafa och hans avgång kan avgöra nästa års val.

Partiet har tidigare haft ett extremt starkt stöd bland de muslimska väljarna i Sverige – men nu sviktar stödet. Ett 30-tal muslimska socialdemokrater i Botkyrka hoppar av partiet och många muslimer talar om att bojkotta partiet i nästa års val.

– Socialdemokraterna har inte förrän nu förstått att man har en stor religiös väljargrupp som i första hand identifierar sig som muslimer och inte som arbetare, säger Magnus Hagevi, statsvetare som forskar i relationen mellan religion och politik vid Linnéuniversitet i Växjö.

Flera undersökningar i den muslimska väljargruppen har visat på ett stöd för Socialdemokraterna på runt 70 procent eller mer. Magnus Hagevi tror att den muslimska gruppen stod för 1-2 procent av de 30,6 procent som S fick i valet 2010 – det är procentenheter som kan bli direkt avgörande om valet 2014 blir jämnt. Dess-
utom är muslimerna en växande grupp.

– Alla invandrargrupper röstar i stor utsträckning socialdemokratiskt men bland muslimerna är stödet extra stort, säger Magnus Hagevi.

Enligt honom beror det framför allt på att Socialdemokraterna uppfattas som ett icke-religiöst parti samtidigt som de borgerliga partierna förknippas med kristendom. Dessutom anses S vara mer propalestinskt än allianspartierna.

– Helt klart känner sig många muslimer inte lika välkomna i partiet som för några veckor sedan. Frågan är vilken grupp partiet ska välja att satsa på. Man ska inte glömma bort att många traditionella S-väljare är negativa till islam, säger Magnus Hagevi.

Metro söker i går Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin för en kommentar utan att lyckas nå henne. Enligt Jämtins pressekreterare deltar hon i en nordisk S-konferens på Svalbard.  

S-sympatisörer: Vi ska aldrig mer rösta på partiet

Sent i onsdags kväll meddelade ett 30-tal muslimska Socialdemokrater i Botkyrka söder om Stockholm att de hoppar av partiet.

– Om det inte finns plats för Omar Mustafa så finns det inte plats för oss heller, säger gruppens talesman Mohamed Ibrahim.

Amir Dabboussi, tidigare ordförande i Unga Muslimer, tror inte på ett massavhopp av partiaktiva men oroar sig för väljarstödet: 

– Många muslimska sympatisörer säger att de aldrig mer ska rösta på Socialdemokraterna. 

I Göteborg hörs likande tongångar. Enligt Ahmed Al-Mofty, ordförande i den stiftelse som driver Göteborgs moské, är besvikelsen stor.

– Många upplever att man bara vill ha våra röster men att muslimer inte är välkomna på högre poster i partiet.

Den mångkulturella S-föreningen i Malmö höll i går ett möte. Enligt partiets ordförande i Malmö, Joakim Sandell, var mötet inplanerat sedan länge.

– Jag har inte hört tals om någon medlemsflykt, säger han.