Socialdemokraternas hantering av fallet med Omar Mustafa och hans avgång kan avgöra nästa års val.

Partiet har tidigare haft ett extremt starkt stöd bland de muslimska väljarna i Sverige – men nu sviktar stödet. Ett 30-tal muslimska socialdemokrater i Botkyrka hoppar av partiet och många muslimer talar om att bojkotta partiet i nästa års val.

– Socialdemokraterna har inte förrän nu förstått att man har en stor religiös väljargrupp som i första hand identifierar sig som muslimer och inte som arbetare, säger Magnus Hagevi, statsvetare som forskar i relationen mellan religion och politik vid Linnéuniversitet i Växjö.

Flera undersökningar i den muslimska väljargruppen har visat på ett stöd för Socialdemokraterna på runt 70 procent eller mer. Magnus Hagevi tror att den muslimska gruppen stod för 1-2 procent av de 30,6 procent som S fick i valet 2010 – det är procentenheter som kan bli direkt avgörande om valet 2014 blir jämnt. Dess-
utom är muslimerna en växande grupp.

– Alla invandrargrupper röstar i stor utsträckning socialdemokratiskt men bland muslimerna är stödet extra stort, säger Magnus Hagevi.

Enligt honom beror det framför allt på att Socialdemokraterna uppfattas som ett icke-religiöst parti samtidigt som de borgerliga partierna förknippas med kristendom. Dessutom anses S vara mer propalestinskt än allianspartierna.

– Helt klart känner sig många muslimer inte lika välkomna i partiet som för några veckor sedan. Frågan är vilken grupp partiet ska välja att satsa på. Man ska inte glömma bort att många traditionella S-väljare är negativa till islam, säger Magnus Hagevi.

Metro söker i går Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin för en kommentar utan att lyckas nå henne. Enligt Jämtins pressekreterare deltar hon i en nordisk S-konferens på Svalbard.  

S-sympatisörer: Vi ska aldrig mer rösta på partiet

Sent i onsdags kväll meddelade ett 30-tal muslimska Socialdemokrater i Botkyrka söder om Stockholm att de hoppar av partiet.

– Om det inte finns plats för Omar Mustafa så finns det inte plats för oss heller, säger gruppens talesman Mohamed Ibrahim.

Amir Dabboussi, tidigare ordförande i Unga Muslimer, tror inte på ett massavhopp av partiaktiva men oroar sig för väljarstödet: 

– Många muslimska sympatisörer säger att de aldrig mer ska rösta på Socialdemokraterna. 

I Göteborg hörs likande tongångar. Enligt Ahmed Al-Mofty, ordförande i den stiftelse som driver Göteborgs moské, är besvikelsen stor.

– Många upplever att man bara vill ha våra röster men att muslimer inte är välkomna på högre poster i partiet.

Den mångkulturella S-föreningen i Malmö höll i går ett möte. Enligt partiets ordförande i Malmö, Joakim Sandell, var mötet inplanerat sedan länge.

– Jag har inte hört tals om någon medlemsflykt, säger han.