Fakta OIC

OIC har 57 medlemsstater, och är med det världens näst största organisation för internationella regeringssamarbeten, efter FN. Organisationen talar för den muslimska världens samlade intressen och verkar för att förespråka fred mellan folk från olika delar av världen. De skriver också att deras målsättning bland annat är varje medlemsstats självstyre ska respekteras, och att mänskliga rättigheter ska upprätthållas enligt FN:s stadgar. Organisationen fungerar också som medlingsforum i konflikter.

Källa: OIC

Efter attackerna i Paris, fredagen den 13 november, går den Islamiska konferensorganisationen (OIC) ut och uppmanar till gemensamma åtgärder mot terrorism och fördömer attacken i Paris, som dödade minst 129 människor. Dagen innan uttalade de ett liknandefördömande mot attacken i Beirut som skördade över 40 liv.

OIC har 57 medlemsstater och är världens näst största organisation för internationella regeringssamarbeten. Organisationens generalsekreterare Iyad Madani sa i ett uttalande att det internationella samfundet gemensamt bör bekämpa terrorismen som har blivit en "ärkefiende till mänskligheten i stort".


►LÄS MER: Facebook kritiseras: Visar stöd för Frankrike men inte för Libanon

Extremistgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig attentatet i Paris, där flera gärningsmän attackerade en rad välbesökta platser i den franska huvudstaden, och minst 129 personer har bekräftats döda.

Dagen efter attacken gick Sveriges Islamiska förbund också ut med ett starkt fördömande av attacken.

”Den hatfulla terrorn och det ondskefulla massdödandet har nått Paris, igen. Denna ondska måste nu stoppas, bekämpas och förebyggas”, säger Omar Mustafa, ordförande på förbundet.

"Denna terror är hänsynslös och drabbar alla oavsett bakgrund, religion eller nationalitet. Vi måste därför stå enade och förstå vad terroristerna vill åstadkomma med deras dåd och istället kämpa mot den värld de vill skapa. Terrorn får aldrig sätta agendan."

►LÄS MER: Detta innebär undantagstillstånd