– Vi har blivit kontaktade av polis och åklagare.

Jesper Pettersson, pressekreterare vid Kommunal, om mututredningen efter förbundets lägenhetsaffär med utrikesminister Margot Wallström.

Bakgrund: Wallströmaffären

Affären om utrikesminister Margot Wallströms lägenhetsaffär började i förra veckan i samband med att Aftonbladet avslöjade att fackförbundet Kommunal vid flera tillfällen har hyrt ut sin krog Metropol Palais till nakenkabaré och champagnefester med porrstjärnan Puma Swede. Dessutom framkom att styrelsemedlemmar inte har betalat för sig på förbundets hotell eller för vidlyftiga representationsnotor i form av sprit, vin och shower.

Dagen efter avslöjandet avgick förbundets tredje vice ordförande och kassör Anders Bergström.

Den 15 januari berättade utrikesminister Margot Wallström att hon fått en hyreslägenhet av Kommunal under sin tid som utrikesminister. Enligt Institutet mot mutor kan bostaden vara en otillbörlig förmån och därmed ett mutbrott.

Statsminister Stefan Löfven har sagt att Wallström borde ha ordnat bostad på något annat sätt men att han har fullt förtroende för henne.

I måndags sade Margot Wallström till TT att hon välkomnar granskningen av affären.

– Jag är helt lugn inför detta. Varsågoda och granska! Jag vet precis vad som har hänt och det är bara att undersöka. Det är bättre att allt kommer fram, att allting blir klargjort, sade Wallström efter utrikesministermötet i Bryssel.

I onsdags avgick Kommunals ordförande Annelie Nordström, men sade att hon stannar på sin post till den ordinarie kongressen i maj

Fram till torsdagen hade cirka 10 000 personer avsagt sig medlemskapet i Kommunal på grund av affären.

– Vi har inga relationer över huvud taget, säger Nordström.

Riksenheten mot korruption beslutade för några dagar sedan att inleda en förundersökning med anledning av Kommunals lägenhetsaffär med utrikesminister Margot Wallström (S). Enligt Wallströms advokat Tomas Nilsson rör det sig dock inte om något brott.

– Om det i stället finns ett vänskapsförhållande, som är skälet till att man har kommit i kontakt med varandra, då föreligger inget mutbrott sade advokat Tomas Nilsson till TT i går.

"Inte vänner"

Men Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström vill inte kännas vid något vänskapsförhållande med Wallström.

– Jag har känt till Margot Wallström sedan 80-talet. Vi kanske totalt har träffats 20 gånger under våra liv. Vi har inte umgåtts.

Annelie Nordström svarar nej på TT:s fråga om hon kontaktats av åklagare eller polis sedan förundersökningen inleddes. Men enligt Jesper Pettersson, pressekreterare vid Kommunal, har förbundet haft kontakt med utredarna.

Kontaktad av polis

– Vi har blivit kontaktade av polis och åklagare. Men i övrigt kommer vi inte att kommentera det, säger han.

Efter en serie avslöjanden om fackförbundet meddelade i går Kommunals ordförande Annelie Nordström att hon avgår i maj. Förbundsstyrelsen har beslutat att en "otidsenlig kultur" ska städas ut och att organisationen ska ses över.

TT: Tycker du att förbundsstyrelsen och ledningen borde göra som du?

– Alla platser är till förfogande vid kongressen. Så är det alltid. Så våra medlemmar kommer att ha ständiga möjligheter att välja en helt ny ledning vid kongressen i vår om de så önskar.

När Nordström tillträdde var avsikten att stanna i två mandatperioder. Det skulle innebära att hon hade lämnat Kommunal i maj oavsett.

– Men för ungefär för ett år sedan lite drygt så började folk försöka påverka mig så att jag skulle ändra det där ställningstagandet och vara kvar en period till. Och det har jag tackat ja till för ett tag sedan, säger hon.