Fakta: Wallströms lägenhetsaffär

Den 15 januari berättade Margot Wallström (S) att hon fått en hyreslägenhet av Kommunal under sin tid som utrikesminister. Enligt Institutet mot mutor kan bostaden vara en otillbörlig förmån och därmed ett mutbrott.

Wallström har sagt sig välkomna förundersökningen, som inleddes den 19 januari.

Den 20 januari meddelade Kommunals ordförande Annelie Nordström sin avgång, men hon stannar på sin post till kongressen i maj.

Styrelsemedlemmar har också bott gratis på förbundets hotell och haft vidlyftiga representationsnotor.

Förundersökningen inleddes den 19 januari, efter att det framkommit att Margot Wallström (S) fått en hyreslägenhet från det skandalomsusade fackförbundet Kommunal.

Utredningen "rullar på", enligt Alf Johansson.

– Vi har hållit ett antal förhör och granskat en hel del material och dokumentation. Jag väntar fortfarande på resultatet av en del utredningsåtgärder, som jag har svårt att gå in närmare på, säger han.

Åklagaren vill inte heller avslöja om någon har blivit delgiven misstanke.

TT: Har Margot Wallström blivit förhörd?

– Det kommenterar jag inte heller.

Trots att utredningen av ett till synes enkelt ärende har sträckt sig över flera månader anser Alf Johansson inte att det är en överdriven tidsåtgång.

– Korruption är allvarligare ju högre befattningar personer som utreds har. Det är skillnad på att vara en tjänsteman i en mycket låg underordnad befattning på en myndighet som knappt någon känner till, jämfört med att vara myndighetschef eller ännu högre befattningshavare, säger han.

– Det innebär att med brottets allvar måste man utreda mer nogsamt.