Fakta: Två val på samma dag

Den 26 februari går Iran till val. Det handlar dels om att välja ledamöter till parlamentets 290 platser. Men samma dag ska även ledamöter till Expertrådet väljas. Det är ett av landets mäktigaste organ eftersom det är ansvarigt för att utnämna Irans högste ledare.

Det inflytelserika Väktarrådet, som i sju veckor granskat registreringarna från hoppfulla kandidater, har godkänt 6 229 personer att ställa upp i parlamentsvalet. 586 är kvinnor. Det är omkring hälften av alla som ville ställa upp.

Tusentals personer har diskvalificerats, varav många reformister, och av de 800 som ville ställa upp till Expertrådet har bara 161 godkänts.

Det iranska parlamentet domineras av konservativa, delvis på grund av att reformister bojkottade det senaste parlamentsvalet.

Upptakten till fredagens val till parlamentet och till Expertrådet har inte handlat så mycket om politiska frågor som om vem som ska få ställa upp. I veckor har det konservativa Väktarrådet granskat kandidaterna, och gallrat bort över hälften.

I båda valen utmanas de konservativa krafterna av moderata och reformvänliga kandidater som försöker göra politisk comeback. Många av kandidaterna som diskvalificerats av Väktarrådet är reformister, vilket har kritiserats av president Hassan Rouhani som fört landet närmare väst i och med avtalet om landets kärnenergiprogram.

– De har farit fram med lie, och rekordmånga potentiella kandidater har strukits från listorna. Det är ett instrument för de konservativa att, om inte rigga valet i ordets fulla bemärkelse, åtminstone skapa hinder för sina konkurrenter, säger Rouzbeh Parsi, Iranexpert och lektor vid Lunds universitet, till TT.

Plånboksfråga

En av de viktigaste valfrågorna är ekonomin. Iran kämpar med effekterna av flera år av internationella sanktioner, och resultatet i parlamentsvalet kommer i stor utsträckning att påverka Rouhanis förmåga att få igenom sin ekonomiska politik.

Reformister och anhängare till presidenten har lierat sig och försöker slå mynt av att de fick igenom kärnenergiavtalet, som ledde till att sanktionerna mot Iran lyftes.

– De framhåller att det är en utrikespolitisk vinst som kommer att leda till bättre ekonomi, och att fler liknande reformer är att vänta om väljarna röstar på dem. Ur presidentens perspektiv hade det dock varit bättre om avtalet trätt i kraft för ett halvår sedan, eftersom det inte hunnit ha så stor effekt, säger Parsi.

Valet till de 88 platserna i Expertrådet brukar inte få särskilt stor uppmärksamhet internationellt. Men i år är det särskilt intressant, eftersom rådets ledamöter, som sitter i åtta år, utser Irans högste ledare.

Kan falla ifrån

Det är inte helt otroligt att 76-åriga ayatolla Ali Khamenei dör under den kommande mandatperioden, och han har själv uppmanat människor att rösta.

– Liksom tidigare uppmanar vi alla, även de som inte tror på systemet och ledarskapet, att gå till valurnorna eftersom valet tillhör nationen, och systemet. Dagen då den nuvarande ledaren inte längre finns i den här världen ska den här kommittén välja en ledare som håller i nyckeln till revolutionens fortsatta väg framåt, sade Khamenei tidigare i ett tal i Teheran.

Ayatollan säger också i ett uttalande att han är övertygad om att valet kommer att innebära ett parlament som kan stå emot störningar från utländska makter.

Trots att många stoppats från att delta i valet, manar Rouhani det iranska folket att gå till valurnorna och välja bland de kandidater som finns kvar.

– Om en affär inte har de perfekta kläderna du vill köpa till ditt barn, kommer du fortfarande att köpa de bästa möjliga för att förhindra att ditt barn blir förkylt, sade presidenten tidigare.